Skip to content
Home » Непознатите в България билки – женшен, йохимбин, шийтаке и майтаке.

Непознатите в България билки – женшен, йохимбин, шийтаке и майтаке.

гъба шийтаке
 снимка: frankenstoen – wikipedia

Погрижете се за здравето си с екзотични билки

Билките се радват на голяма популярност в България и присъстват в народната медицина от векове. Съществуват редица билки, които са добре известни в страната и техните свойства са добре позната на широката публика. За сметка на това, има и редица билки, които са частично или напълно непознати в страната като перуански женшен, йохимбин, шийтаке и майтаке.

Перуанският женшен, наричан още мака, е многогодишно растение, което е характерно за високите части на Андите. Планинските жители на Перу и Боливия го ползват с различни цели – за храна, за пиво (от него се приготвят различни алкохолни напитки). Растението се нарича още майно, аяк, чичира.

Перуанският женшен има синергично подсилващо действие заради съдържанието си на стероли, танини и алкалоиди и п-метоксибензил изотиоцианат. Последният е афродизиак, стимулиращ, концентрацията и сексуалната потентност, а също така повишава физическата издръжливост.

Перуанският женшен се използва от традиционната медицина в Андите и е широко известен като афродизиак на местното население.   Той повишава либидото, но не засяга хормоните и не е ясно защо това се случва. Също така има и подобен на естрогена ефект при жените, който също не е обяснен.

От друга страна, наличието на алкалоиди обяснява подобряването на функционалността на ендокринната система, а наличието на аминокиселини, каротин, витамин В1, В2, В6, С и Е, цинк, йод, калций и желязо обуславя общоукрепващите му свойства.

Друго растение с подобни свойства е йохимбинът. Той е дърво от Южна Африка, чиято кора се използва за добавка в бодибилдинга и за стимулиране на мъжката потентност.
Алкалоидът йохимбин, който се съдържа в кората на дървото със същото име, е всъщност един от най-древните афродизиаци, познати на човечеството; той се споменава още в египетски хроники, хилядолетия преди Христа. А кората на йохимбина предоставя химикала в изключително натурално и чисто състояние, което силно увеличава мъжката потентност.

Съвременните медицински изследвания потвърждават положителното действие на йохимбина върху потентността, а и установяват, че той има силен антиоксидантен ефект. Йохимбинът увеличава кръвния поток до много високи стойности и така, не само подсилва мъжката потентност, но усилва кръвообращението.
Поради тази причина е нужно да не се прекалява с неговата употреба. Освен че подобрява мъжката потентност, йохимбинът има и успокояващо действие, което го прави изключително ефективно средство за пациенти, които имат проблеми с потентността, дължащи се на стрес и безпокойство.

Разбира се, трябва да споменем и общотонизиращото действие на йохимбина, което се използва от културисти и от хора, които искат да подобрят сърдечната си дейност. Също така, предозирането му и комбинирането му с други подсилващи сетивата медикаменти може да доведе до халюциногенно действие, така че спазването на препоръчителните дневни дози е желателно.

Гъбите шийтаке и майтаке се употребяват в азиатската традиционна медицина векове и се използват и до ден-днешен. Гъбите съдържат бета-глюкан – полизахарид с доказани укрепващи свойства. Поради това имунните клетки са по-издръжливи и по-неподатливи към инфекции. Комбинацията от шийтаке и майтаке е изключително полезна за подсилване на имунната система.

Сред другите ползи от шийтаке и майтаке са, че те намаляват нивото на холестерола, регулират кръвното налягане и намаляват риска от сърдечен удар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *