Skip to content
Home » Ленено семе – полезни свойства, химичен състав, и важни съвети за правилното му използване

Ленено семе – полезни свойства, химичен състав, и важни съвети за правилното му използване

Лененото семе е натурален природен продукт, който изключително добре повлиява различни заболявания на човешкия организъм. То съдържа много полезни вещества, и според вида на обработката, през която преминава преди приемане, може да има положителен ефект върху здравословното състояние на човек.

Фибрите, които се съдържат в лененото семе са изключително полезни в борбата срещу рак на простатата жлеза, и на гърдата. Също така, влияят положително върху чревната перисталтика, и се грижат за по-доброто състояние на дебелото черво. 

Освен фибри, лененото семе съдържа и муцини. Това са вещества, които представляват слизести полизахариди, и се отделят от лененото семе само в първите десет часа от покълването му. Благодарение на тях, лененото семе повлиява благоприятно върху отделителната, храносмилателната, и дихателната системи в човешкия организъм. То омекотява лигавиците на организма, и затова, още от древни времена, се е използвало като лечебно средство против кашлица от различен тип.

  
Друго важно, и много полезно вещество, което се съдържа в лененото семе, са полиненаситените киселини. Те представляват над 70 % от състава на семето.
Омега 3 мастните киселини също са налични в лененото семе. Те имат противовъзпалително действие, а освен това са изключително полезни за сърцето.
В лененото семе се съдържат още омега 6 киселини, наситени палмитинова и стеаринова киселини, мононенаситена олеинова киселина, и много други полезни вещества, които благоприятно повлияват върху различни части от човешкия организъм, и подобряват цялостното здравословно състояние на човека.
 В химичния състав на лененото семе участват множество вещества. Между 10 и 25 % от състава на лененото семе представляват групата на въглехидратите. От 5 до 12 % достига съдържанието на слузното вещество, което има слабително, противовъзпалително и омекчаващо действие. 
Белтъчините в лененото семе пък, достигат до около 20 – 30 % от състава му. Около 1.5 % е съдържанието на цианогенен гликозид линамарин. Лененото семе съдържа също и тлъсто масло, което представлява около 30 до 45 % от състава му. Това масло е съставено от глицеридите на ненаситени мастни киселини, сред които олеинова, линолова и линоленова, и други. 
Групата на полиненаситените мастни киселини, които също участват в състава на лененото семе, условно се наричат вещества, съдържащи витамин F. Освен всичко това, лененото семе съдържа още витамин А, ферменти, органични киселини, и други.
Лененото семе, в зависимост от това, за лечението на какво заболяване ще се използва, може да се приготвя и приема по различни начини. Така например, при изгаряне, лененото семе се счуква, и с него се прави компрес. За вътрешно приемане, ако ще се използва като слабително или омекчаващо средство, лененото семе трябва просто да се постави в студена вода (без да се вари или загрява), и да престои така в продължение на два часа. 
За други цели, например при затлъстяване, най-добре действа отварата от ленено семе. В периода на менопауза при жените пък, лененото семе има благоприятен ефект, ако се приема директно – без накисване, без варене, без каквато и да било обработка. 
Ако сварите ленено семе в сок от кромид лук, ще си направите лекарство, което ще Ви отърве от болката в ушите. Тук е важно да отбележим, че получената смес се капе в ушите, а не се приема вътрешно. В комбинация с рициново масло, лененото семе бори безсънието, като от получената смес се прави компрес, който се налага върху очите. 
Има още безброй рецепти с ленено семе, които действат благоприятно при различни здравословни проблеми. И тъй като, ако трябва да опишем всички, ще трябва да напишем цяла книга, спираме до тук.
Накрая искам да отбележа само, че лененото масло се различава по състав от лененото семе, и за това не бива да бъркате единия продукт с другия, или да ги замествате.
Много е важно, когато започнете да търсите рецепти с ленено семе за различни проблеми, и когато намерите точно тази, която Ви трябва, внимателно да се придържате към съветите и инструкциите за приготвяне на лекарството, както и начинът и честотата на приемите на ленено семе. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *