Skip to content
Home » Кокосов орех – полезни свойства и химичен състав

Кокосов орех – полезни свойства и химичен състав

Може би сте на ясно колко полезен и вкусен е кокосовият орех, но сигурно не знаете какво точно може да ви предостави и как може да преобърне представите ви за вкусно и полезно действие.

Какво е кокосовият орех?

Знаем, че кокосовият орех е плод на кокосовата палма, която вирее в тропиците и ражда целогодишно. Кокосът расте на гроздове, като характерното за външния му вид е, че е зелен костилков плод с три вдлъбнатини.

По форма прилича на много голямо яйце, което като счупите в кухата сърцевина има така познатата ни кокосова вода. Колкото повече зрее кокосът, толкова по-малко вода има в сърцевината, защото се превръща в твърдо бяло вещество, всепризнато с вкуса и ценните си съставки.

Всички сме виждали и вероятно опитвали кокос (или поне повечето от нас имат представа какъв е кокосовият вкус и как изглежда самият плод) и може би не е необходимо най-подробно да обясняваме какво точно представлява плода или дървото на което расте. Това може би ще е тема за друга, отделна статия. По-важно е да ви кажем какъв е химичният състав на плода и следователно какви са така полезните му свойства.

Какви полезни микроелементи и витамини съдържа кокосовият орех и какви са полезните свойства които той притежава?

В кокосовият плод можете да откриете големи количества минерали, мазнини и витамини, които са жизнено важни за човешкото здраве и могат да помогнат за лечението и профилактиката на редица здравословни проблеми.

Интересен факт е, че консумацията на кокос влияе много добре като цяло на организма ни, тонизира ни, възвръща добрия вид на кожата и подобрява зрението. Така освен за сувенири, кремове, лосиони и украса на сладкиши, той се използва и за укрепването на организма.

След редица изследвания и анализи е установено, че маслото извлечено от кокосов плод не само може да ускори метаболизма на човек, но и да ни предпази от диабет, защото регулира нивата на инсулина и ги връща в нормалните стойности. Това далеч не е всичко, което може да ви предложи приемането на кокос в различните му форми. В него има много големи проценти от витамините В и С, както и минерали и соли.

В последните няколко години, активните спортисти започнаха масово да прибягват до ценните съставки на кокосовия орех, за да натрупат мускулна маса по естествен път. Други го използват за подобряване на работата на стомаха и смилателния тракт, както и за лекуване на рани.

Кокосът и производните му продукти имат редица лечебни ефекти и козметични приложения 

Оказва се, че действието на съставките в кокосовият орех не е едно. Той може да помогне за редица проблеми и дисбаланси в тялото. Всяка една част от този така пренебрегван до скоро плод е много ефикасен лек. Да не споменаваме, че голяма част от дамите използват извлеченото от него масло за заличаване на бръчките си.

Доказано е, че чудодейният плод помага при всякакви дихателни проблеми, простуди, възпаления и действа благотворно на психиката на човек.

Въпреки голямата си калоричност /100 гр.= 384 калории/, кокосът е богат и на много други ценни вещества като калий и аминокиселини. Той е и най-богатият източник на сурови мазнини, което не означава – риск от напълняване. Не трябва да се притеснявате от напълняване при приема му, защото калориите се изгарят на момента със задействането на метаболизма и така дори можете да свалите някое и друго кило.

Друго изследване показва, че сокът от кокосов орех( кокосова вода ) е изключително близък и сходен по състав до този на човешката кръвна плазма. Освен това той може лесно да утоли жаждата и да зареди човек с енергия. Поради тази причина е предпочитан от спортистите, за зареждане с енергия и полезни вещества от натурален източник. На практика от кокосовата палма не трябва да се пропилява нищо, защото нектарът от цветовете й е отличен заместител на захарта.

Учени дори са се изказвали, че именно кокосовият орех е бил наричан храната на боговете, а в буквален превод от санскрит, кокосов орех означава „дървото, даващо всичко необходимо за живота“.

Ако можете да си позволите да купувате по някой кокосов орех от време на време, скоро ще установите че той е не само изключителна наслада за вкусовите ви рецептори, но също така носи и огромни ползи за много от основните органи и системи във вашият организъм.

Време е да пробвате ценният плод и да подобрите цялостно здравословното си състояние.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *