Skip to content
Home » Шафран – Ползи за Здравето, Състав и Хранителна Стойност

Шафран – Ползи за Здравето, Състав и Хранителна Стойност

снимка

Често срещан в средиземноморската кухня, шафранът е от подправките, които имат изключително много ползи за нашето здраве. Това е един чудесен източник на антиоксиданти, има релаксиращи свойства и дори може да стимулира храносмилането. По надолу в статията ще научите защо и вие трябва да добавите от ценният шафран в колекцията си от подправки.

Общо име: шафран
Научно наименование: Crocus Sativus
Расгително семейство: Iridaceae

 

Ползи за здравето от използването на шафран

Високо Съдържание На Антиоксиданти

Използван от хилядолетия в народната медицина, шафранът има много лечебни свойства, включително и изключително високо съдържание на антиоксиданти. А именно каротеноидите, съдържащи се в шафранът предоставят тези мощни антиоксиданти. Последните изследвания дори посочват възможна връзка между употребата на шафран и борбата с някои видове рак.

Има релаксиращи свойства

Шафранът също има успокояващ ефект благодарение на високото си съдържание на магнезий. Той намалява спазмите, а също така има благотворен ефект върху превенцията на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип 2. Седативният(успокояващ) ефект на магнезийят, който се съдържа в шафрана също е много ползотворен в случай на тревога или стрес. Шафранът е известен като средство за облекчаване на депресия. И често се използва като чай за подобряване на настроението. Някои потребители дори са докладвали значително приповдигнато енергично влияние и еуфория след употребата на шафран. Няма известни странични ефекти от приемането на шафран в нормални дози.

Допринася За Правилното Храносмилане

Ако се консумира в малки дози и се използна под формата на чай, шафранът стимулира и благоприятства  добрата храносмилателна дейност, като стимулира черният дроб. Той също така намалява страничните ефекти от консумацията на алкохол.

Шафран – отлично болкоуспокояващо

Сафраналът съдържащ се в шафрана действа и като успокоително върху нервната система. Може да се използва за намаляване на болката във венците, но също така може да намали менструални болки и болки в гърба, които често е свързани с менструацията.

Хранителна стойност на шафранът:

За 100 грама шафран

Вода -11.9 g
Въглехидрати-61.5 г
Мазнини -5.85 гр
Протеин -11,4 g
Желязо – 11,1 мг
Магнезий 264 мг
Манган -28.4 mg
Бета-каротин 318 микрограма
Витамин В6 1,01 мг
Витамин В9 93 микрограма
Витамин C мг 80.8
Енергия 352 ккал
Енергия общо в1490 кДж

Основни хранителни вещества, съдържащи се в шафрана

Желязо

Желязото, съдържащо се в шафранът, допринася за транспортирането на кислород в организма и помага за образуването на хемоглобин.

Магнезий

Магнезият се съдържа в големи количества в шафрана и ще действа като добър мускулен релаксант, така че използването му ще бъде оправдано, ако искате, да облекчите спазми и мускулни болки. Успокояващото му влияние ще бъде ефективно и за постигане на по-добър сън.

Манган

Манганът ще ви осигури по-доброто усвояването на желязото, както и засилване на естествените защитни сили на организма, включително и на черния дроб.

Бета-каротин

Богатото съдържание на бета-каротини (или каротеноиди) в шафрана играе много важна антиоксидантна роля. Това на свой ред ще помогне в борбата срещу стареенето на клетките и също така може да има анти-раков ефект.

Витамин В6

Присъствието на този витамин ще помогне на тялото ви в синтеза на инсулин, и също играе роля в предотвратяването на диабет тип 2.

Въпреки че хранителните качества шафранът са много обнадеждаващи, не забравяйте, че той се консумира само в много малки количества, затова трябва да се добавят и други източници на витамини и минерали в диетата ви, за да покриете пълноценно вошите хранителни нужди.

Използването на шафран в кухнята: и някои идеи за рецепти

Какъв е вкусът на шафрана

Шафранът има флорален полу-сладък и леко горчив вкус, който може да варира в зависимост от страната на произход на подправката. Можете да намерите нотки на мед и малко дъх на гъби или дори мускусен послевкус.

Как правилно да изберете качествен шафран?

Преди всичко, предпочитайте подппавката под формата на шафранови нишки, а не смляна на прах, това е много важно. Също така се уверете, че ароматът е подобен на миризмата на сено, и че цветът му е красив дълбоко ярко червен. Жълтият шафран на прах често е нискокачествен шафран смесен с други подправки, което още повече понижава качеството му.

Как правилно да съхранявате шафрана?

Както с повечето подправки, шафранът, за да бъде съхранен по-добре в своето първоначално състояние трябва да бъде държан далеч от светлина и влага. Съдът в който ще го съхранявате трябва да е добре затворен, за да не поема влага и да не губи своят аромат.

Как се готви с Шафран?

Не забравяйте да стриете или смелите шафрана, ако сте го купили на нишки. Добавете шафранът по средата на готвенето, за да може той  да се пълноценно да освободи своите аромати, без да съсипете качествата му с прекалено дълго готвене.

Шафранът придава много жълт цвят на ястията. С негова помощ можете да си приготвите паеля, френски булонезе или известното Миланско ризото. Много добре върви с рибни ястия, морски дарове и ориз, като цяло. То често се комбинира с други подправки като например в известната смес от подправки “ras el hanout”, която се добавя на кускус в арабските страни.

Малко за историята на шафрана

Происхожда от среднеземноморският регион на Европа, и е широко разпространена подправка в много традиционни народни  лекове и отвари, затова и много полезни качества са приписани на шафрана през вековете. Той е широко използван като подправка на ястия, но също така и като ароматизант и като ценно лекарство, в зависимост от страната на произход и приложение.

Шафранът се произвежда чрез отделяне и изсушаване на  нишките съдържащи се в цветовете на  минзухарът Crocus Sativus. Това е много трудоемка процедура. Трудният добив на шафрана и голямото количество шафранови цветя които трябва да се обработят за да се получи достатъчно количество нишки които да са от  полза  в кухнята (150 000 цветя се изискват за производството на 1 кг шафранови нишки) оправдава много високата цена на шафрана. Това е и всъщност една от най-скъпите подправки в света по скъпа дори от златото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *