Skip to content
Home » Босилек – свойства, лечебно действие и полезна информация.

Босилек – свойства, лечебно действие и полезна информация.

Общоприето наименование: Босилек
Латинско наименование: Ocimum basilicum 
Семейство: Laminaceae (семейството на ментата) 
Хабитат: Растението е често срещано в тропическите райони на Азия. Расте добре в богати влажни почви, с много слънце. 

Описание: Босилекът е ниско растящо (30-100 см), едногодишно растение. То е с квадратно, леко власато стъбло и яйцевидни, леко назъбени листа. Листата се различават по цвят, от светло зелено до тъмно лилаво. Цветовете също се различават по цвят: бели, розови или червени. Те се появяват по протежение на листната ос, през август и септември.

Лечебни съставки: камфор, цинеол, естрагол, евгенол, линалоол, пинен.

Използвани части: листа, семена.

Лечебно действие: Босилекът има много приложения. Той има антибактериални, противогъбични, спазмолитични, газогонни, изпотяващи, подпомагащи и стимулиращи храносмилането, отхрачващи, цялостно стимулиращи, и др свойства. Растението обикновено се използва в лечението на проблеми, свързани с храносмилането и нервната система. Листата се използват(пресни или сушени) в случаи на треска, коремни спазми, гастроентерит, запек, гадене и лошо храносмилане.

Чай, приготвен от листата се използва за премахване на леко нервно напрежение, главоболие и гадене. Отвара с листа от босилек се приема в случай на възпалено гърло. Отварата от листата действа като полезно средство при лечение на респираторни заболявания. Листата от босилек насърчават изхвърлянето на камъни от бъбреците. Дъвченето на листа от босилек на всекидневно може да действа като важна защита срещу стрес, язви и инфекции на устата. Растението е също полезно в намаляване на холестерола в кръвта. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *