Skip to content
Home » Хиповитаминоза – какво представлява, диагностика, лечение и предпазване

Хиповитаминоза – какво представлява, диагностика, лечение и предпазване

Хиповитаминозата или авитаминоза е патологично състояние, което настъпва в организма при недостатъчен прием на един или няколко витамина. Недостигът на витамини,  може да се прояви посредством различни симптоми. Наблюдавайки симптомите, най-лесно можем да определим кои витамини липсват в нашето тяло и да предприемем подходящо лечение. В резултат на липсата на витамини, няма как да не забележим настъпващите промени, които се случват в нашето тяло. Това са промени, които засягат части от тялото като коса, кожа, очи, нокти и други.

В народната медицина се намират и рецепти за лечение на недостиг на витамини, повече за тези рецепти ще намерите в статията: Авитаминоза – лечение с народна медицина.
Понякога диагностицирането на хиповитаминоза може да се окаже доста трудна задача. Най-често хиповитаминозата се дължи на липсата на няколко витамини в тялото. Днес от хиповитаминоза страдат най-често възрастните хора и малките деца. 


Какви обаче са причините за това?

Първата причина за натъпването на хиповитаминоза е недостатъчният прием на храни, богати на витамини, а втората причина най-често са проблеми в храносмилането и по-точно в усвояването и съхранението на витамини. Освен тези две причини, които посочихме, съществуват и други фактори, които също могат да бъдат причина за възникването на хиповитаминоза. Това са фактори като алкохолна зависимост, липса на жлъчка, неправилно хранене, наркомания, генетични заболявания, чревна парализа, хирургични интервенции на стомаха и червата, чревна малабсорбация, бъбречна недостатъчност и други. Това, което трябва да знаем е, че преди всичко хипотиваминозата възниква поради неблагоприятни условия на живот и недохранване. 
За да определим дали страдаме от хиповитаминоза, задължително трябва да преминем преглед при своят лекуващ лекар и едва след консултация с него, да предприемем необходимото лечение за набавяне на липсващите витамини в тялото.
За да можем да определим дали страдаме от хиповитаминоза, най-напред трябва да знаем, кои витамини как действат върху нашето тяло, кои са симптомите при липсата на определени витамини и как да си набавим витамини чрез храната. 
Недостиг на Витамин А
При недостиг на Витамин А например, се наблюдават симптоми като зрителни нарушения, проблеми с костите и зъбите, сухота на кожата, косата и ноктите, фрактури, умора и податливост към инфекции. Витамин А е от съществено значение за поддържането на здрава коса и костна структура. Този витамин има действието на антиоксидант и предпазва от ракови заболявания, стимулира регенерацията на клетките, забавя процеса на стареене, и спомага за съхраняването на мазнини. За да си набавим Витамин А при установено наличие на А-хиповитаминоза, трябва да приемаме повече храни, съдържащи Витамин А. Такива храни са  зелени зеленчуци, домати, зърнени храни, зеле, растителни масла, моркови, мед и други. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин А за мъже е 1000 мг, а за жени 800 мг. 
Недостиг на Витамини В
При липса на Витамин В трябва да установим най-напред кой витамин от група В е в недостиг. За целта трябва да знаем отново симптомите, които се проявяват при хиповитаминоза на отделните витамини. 
При недостиг на витамин В2 се наблюдават следните симптоми: поява на рани по устата, зачервяване на езика, зачервяване на очите, анемия и други. Прекомерната консумация на алкохол също намалява количеството на витамин В2 в организма.  Ето защо при хиповитаминоза В2 задължително трябва да бъде спряна консумацията на алкохол и трябва да започне незабавна консумация на повече храни, богати на витамин В2. Такива храни са мляко, сирене, кисело мляко, яйца, бобови растения, царевица и зелени зеленчуци. 

При недостиг на витамин В12 пък се наблюдават симптоми като сънливост, умора, податливост към заболявания, загуба на апетит, депресия и други. Ако не бъдат взети незабавни мерки при наличие на хиповитаминоза В12 могат да настъпят нарушения в нервната система и болест на Алцхаймер. Витамин В12 се среща най-вече в храни като сирене, мляко, месо, риба и други месни продукти, и чрез тях лесно може да бъде набавен. Поради факта, че витамин В12 се съдържа изключително рядко в зеленчуците, хората, които спазват вегетарианска диета, трябва да знаят и да внимават, тъй като при тях рискът от хиповитаминоза се увеличава значително.
Недостиг на Витамин С
При хиповитаминоза С или така нареченият недостиг на витамин С в организма се наблюдават следните симптоми: кървене на венците, рани в устата,  болки в костите, мускулна слабост, нарушения в кръвоносната система и други. За да си набавим повече от този витамин, трябва да се храним с храни като зелени чушки, ягоди, магданоз, зелени зеленчуци, домати, червено зеле и други. Значението на Витамин С за нашият организъм е голямо, тъй като той укрепва имунната система, намалява нивата на кръвната захар, повишава резистентността към заболявания, заздравява зъбите и венците  и регулира кръвообращението.
Освен това витамин С играе важна роля и в производството на хормони против стрес, които са ни необходими в забързаното ежедневие, в което живеем.  Ако искаме да избегнем хиповитаминоза С трябва да си набавяме всеки ден по 60 мг витамин С, а ако сме пушачи по 100 мг витамин С на ден. 
Недостиг на Витамин Е
Друг важен витамин за нашето тяло, на който трябва да обърнем внимание е Витамин Е. При хиповитаминоза Е можем да наблюдаваме някои от следните симптоми: ранно остаряване, зрителни нарушения, безплодие, сърдечна и мускулна умора, сексуални разстройства и други. Ролята на витамин Е е ключова в укрепването на имунната система. Витаминът е мощен антиоксидант, който разкрасява кожата,  подпомага регенерацията на клетките, предпазва от ракови заболявания и укрепва здравето на очите. За да си набавим Витамин Е трябва да консумираме храни, в които той е с високо съдържание. 
Такива храни са бадеми, орехи, слънчогледови семки, растителни масла, тъмнозелени зеленчуци, зърнени храни и други. 
Недостиг на Витамин D
Ако страдаме от недостиг на витамин D ( хиповитаминоза D) трябва да наблегнем на храни, в които този витамин се съдържа в голямо количество. Такива храни са черният дроб, рибеното масло, яйцата и други. Витамин D е от огромно значение за здравината на ставите и костите. Той се синтезира в тях от слънцето. Ето защо е важно да използваме летните слънчеви дни за набавяне на този витамин по един естествен начин. Друго, което в важно да знаем за витамин D е, че той регулира нивата на фосфор и калций в кръвта. Неговото участие в развитието на децата е важно, тъй като той укрепва имунната система, ставите и костите. 
При недостиг на витамин D настъпват деформации на черепа, изкривявания на гръдния кош и рахит. Поради намалената абсорбция(усвояване) на фосфор и калций настъпва и забавяне на растежа при малките деца. 
Недостиг на Витамин К
Освен Витамин D има и още един витамин, на който също трябва да спрем вниманието си. Това е Витамин К. За хиповитаминоза К говорим тогава, когато в организма количеството на Витамин К се е намалило дотолкова, че са настъпили промени като отслабване на имунната система, по-трудно кръвосъсирване, в резултат на което се наблюдава кървене на венците, кървене от храносмилателният тракт, от кожата и други. Дефицитът на Витамин К води още до появата на хемороиди, кървене от носа и обилна менструация. 
За да си набавим витамин К трябва да консумираме повече зеле, карфиол, броколи, боб, грах, картофи, кисело мляко, зелен чай и други.

Както видяхме, значението на витамините за нашето здраве и нормално развитие е изключително важно. Те ни дават сила, за да живеем и тяхната липса може да бъде фатална за нашето здраве. Това е още една причина да обърнем поглед към идеята за здравословното хранене и да не гледаме с насмешка на книгите и съветите на медицината. Това доколко и как ще се грижим за себе си е наша лична отговорност, към която трябва да се отнесем сериозно и след това с усмивка да се радваме на едно по-добро здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *