Skip to content
Home » Съвети как да преборим главоболието

Съвети как да преборим главоболието

Главоболието е симптом, който може да се прояви в човешкото тяло вследствие на редица причини. Познати са над 200 причини за появата на главоболие, които могат да бъдат класифицирани в 2 основни групи. Към първата група спадат така наречените общи или най-често срещани причини за главоболие. 

Това са стрес, мигрена, уморени очи, понижени нива на кръвна захар, понижени нива на естроген в тялото при жените и други. 

Към втората група причини можем да отнесем всички болестни процеси, които протичат в мозъка като например възпаления и подуване на кръвоносните съдове, мускулни спазми в областта на черепа, мускулни спазми в областта на врата и проблеми като повишено очно налягане. 

Преди да прибегнем към употребата на различни видове лекарства и болкоуспокояващи, трябва да знаем, че има и някои естествени начини да се преборим с главоболието. 

Ако предпочитате естествените методи от народната медицина, можете да погледнете тази статия: Главоболие – лечение с народна медицина.

 
Един от тези естествени начини е стоенето в тъмна и тиха стая. Тъмнината и тишината помагат за успокояването на нервната система и намаляват дразненето на очите. В такава среда човек се чувства спокоен и болезненият симптом бързо отшумява. 
Друг естествен начин за преборване на главоболието, който лекарите често препоръчват е разходката на открито сред природата.  На чист въздух, далеч от стреса и напрежението, чрез активна почивка, нервната система  се успокоява и главоболието изчезва. 

Масаж

Масажът на главата също е един от естествените методи за предотвратяване на усещането за болка. Правилният масаж на главата, може да има много положителен и успокояващ ефект. Осъществява се чрез докосване на всички точки на болезнено налягане в областта на главата. 
Този масаж се нарича акупресура и се използва за облекчаване на стрес и главоболие. За пръв път е разработен в Азия и се практикува вече повече от 2000 години. Друг вид масаж, който помага срещу главоболие е така нареченият японски масаж Шиацу.  Този вид масаж оказва силно релаксиращо и отпускащо действие върху тялото. Той обаче не бива да се прилага в никакъв случай при наличие на бременност.  

Топъл Душ

Има и други начини за борба с неприятните усещания за болка в главата като например вземане на топъл душ. Топлият душ създава чувство за спокойствие у тялото. Благодарение на него се повишава притокът на кръв към мозъка и този процес спомага за по-лесното отшумяване на болките в главата. 

Пълноценно хранене и приемане на витамини

Според специалисти по храненето, съществуват и някои храни, които могат да се отразят добре на хората, при които главоболието е често срещан проблем. Такива храни са бананът, макароните, рибеното масло, а също и горчивото кафе, примесено с 1-2 капки лимонов сок

Освен тези храни лекарите препоръчват и приемането на различни витамини, минерали и хранителни добавки, които облекчават главоболието. Към тези хранителни добавки спадат: Витамин В2 (сутрин, 400 мг. рибофлавин), коензим  Q10 (три пъти дневно,  200 мг) и магнезиев сулфат (два пъти дневно от 200 до 400 мг.)  

Физическа активност

При болки в главата често се препоръчва и практикуването на някои видове спортове като ходене, плуване, колоездене и други. Това са спортове, които спомагат за укрепване на сърцето и за раздвижване на цялото тяло. Така се увеличава притокът на кръв към мозъка и главоболието намалява. Освен тези спортове се препоръчва и правенето на редовни аеробни упражнения. Това са упражнения, които помагат за намаляването на стреса и за повишаването на количеството ендорфини, които облекчават болката в главата. 

Практикуването на йога, стречинг упражнения(разтягане) и медитация за освобождаване от напрежението също могат да имат благоприятен ефект върху нас и да ни накарат да забравим за главоболието. 

Прием на подходящи лекарства ако е необходимо

Не на последно място трябва да отбележим и употребата на лекарства за лечение на главоболие. На пазара се продават много и най-различни лекарства. Преди приемането на каквито и да било лекарствени средства, непременно се посъветвайте с вашият лекар. Причината за вашето главоболие може да се дължи на сериозно заболяване. Не забравяйте, че отговорността за вашето здраве е изцяло във ваши ръце!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *