Skip to content
Home » Стрии – какво представляват, защо се появяват и естествени, натурални методи за лечението им.

Стрии – какво представляват, защо се появяват и естествени, натурални методи за лечението им.

Какаово втвърдено масло
снимка: mattie

Какво представляват стриите

Стриите представляват разкъсвания на колагеновите влакна(нишки) в кожата, след които по нея остават розови, червени или пупурни ивици. С времето те избледняват до бяло или сиво, но независимо с какво ги лекувате, никога не изчезват напълно.

Къде по тялото се появяват стрии

В областта на корема, гърдите, горната част на ръцете, бедрата и дупето. Рядко се появяват на всички тези места едновременно. Обърнете внимание, когато качвате килограми, къде се отразяват първо – на гърдите, бедрата или дупето ви. Обикновено това е рисковата зона за поява на стрии.

Видът на стриите зависи от това какъв тип е кожата ви, по коя част на тялото са, преди колко време са се появили, третирали ли сте ги с кремове или не.

Кога се налага лечението на стриите

Както казахме, стриите никога не изчезват напълно. Но колкото по-рано започнете да ги лекувате, толкова по-голям ще е ефектът. Консултирайте се с лекар – особено, ако вашите стрии заемат твърде голяма площ, това не е обичайно. Той ще ви каже какви са причините за появата им и ще ви назначи лечение. Ако не искате да товарите организма си, можете да пробвате различни природни методи за борба със стриите.

Какви са причините за появата на стрии

По-често появата на стрии е проблем на жените. Голяма е вероятността, ако майка ви е имала стрии, при вас също да се появят. Извън наследствеността, основните причини са:

•    Бременност – хормоналните промени и разтягането на кожата и по-точно на колагенното вещестно което я изгражда, са почти сигурна гаранция за появата на стрии. А именно тези колагенови нишки служат за придаване главно на структурна здравина на кожата и образуват нещо като кожно “скеле” или микро мрежа. Затова е добре да полагате специални грижи за кожата си още от първия ден на бременността.

•    Наднормено тегло или затлъстяване. Бързото качване или сваляне на килограми също може да предизвика появата на стрии.

•    Употреба на кортикостероиди. Повишеното ниво на кортизон в тялото е причина за отслабването на еластичните влакна, което пък е отлична предпоставка за появата на стрии.

Как да премахна стриите

Опитайте да се справите с помощта на натурални продукти и бабини рецепти.

Какаово масло и витамин Е

Смесете ги и масажирайте с тях стриите два пъти дневно. Сместа съдържа вещества, които увеличават притока на кръв в кожата и подобряват нейната еластичност.

Алое вера 

Гелът от алое вера е богат на витамин С и витамин Е и е добре да го ползвате превантивно. Мажете се с него веднъж дневно и най-вероятно никога няма да се оплаквате от стрии.

Зехтин

Той е богат на витамини А, К и D. Подобрява текстурата и тена на кожата. Подходящ е за употреба и като превантивна мярка и след като стриите вече са се появили. Ако те са сиви, комбинирайте зехтин с гел от алое вера, за да уеднаквите цвета на кожата си отново.

Достатъчна хидратация

Тя е изключително важна за здравето и еластичността на кожата ви. Пийте много вода  и редовно се мажете с подходящ крем, който хидратира кожата в дълбочина.

Храни, богати на витамин Е и цинк

Слънчогледови семки, бадеми, листни зеленчуци, аспержи, чушки, семена от сусам, тиквени семена, овес, кисело мляко – направете тези храни част от ежедневното си меню. Съдържащите се в тях витамини, минерали и други полезни вещества, спомагат за еластичността и здравия вид на кожата.

Полагайте грижи за себе си всеки ден. Така ще сте винаги красиви и с добро самочувствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *