Skip to content
Home » Как да преборим депресията

Как да преборим депресията

На всеки човек му се е случвало да изпадне в състояние на депресия. Това състояние има различна продължителност и различни симптоми – тъга, неувереност, притеснение, страх, отчаяние и други неадекватни и необясними състояния на духа. Причините за тези състояния може да са най-различни, като диагноза от лекар, загуба на близък човек, работа която е невъзможно да свършите и какво ли още не. Лошото в повечето случай при депресията е, че времето ви се струва спряло и всичко е против вас, чувствате че нямате изход от ситуацията и всичко става все по-мрачно и безнадеждно.

Подобни състояния са непредвидими и никой не знае кога ще се появят и колко време ще продължат, но трябва да знаете, че има начин да излезете от „бездънната яма“ и да се оправите с някои прости стъпки.

Ако следвате съветите ни, много лесно ще можете да преборите депресията независимо от какво е породена.

Първото златно правило, което всеки един човек изпаднал в психическо разстройство забравя е, че не трябва да се поддава на храните, които го изкушават и които така често дават по филмите. Всички сме гледали сцените на съкрушена от раздялата жена, която набляга на шоколадите, сладоледът – всички сладки изкушения и силни спиртни напитки, за да утоли мъката. Това действие определено не решава проблема, а го задълбочава.

В такъв случай ще ви помогне здравословното хранене и приемът на аминокиселините, фолиевата киселина и витамините от група В, защото именно те стимулират производството на  невротрансмитерите, като серотонин и допамин, които подобряват и контролират настроението ви.

Знаете, че бременната жена доста по-често изпада в състояния на депресия, заради качените килограми и променената визия. Именно поради тази причина гинеколозите изписват прием на фолиева киселина преди и след раждане, за да се намали риска от родилна депресия и да се избегнат всички негативи, които могат да връхлетят младата майка.

Установено е, че хората които страдат от депресивни състояния имат доста по-ниски нива на фолиева киселина в организма си и не могат да ги набавят само с храните, в които се съдържа тя. За целта има много видове хранителни добавки и медикаменти, които можете да приемате с храненето.
Интересен е фактът, че подобрение в състоянието показва и приемането на магнезий и продукти в които се съдържа – боб, спанак, овесени трици и артишок.

За подобряване на състоянието, можете да приемате и храни богати на цинк, като раци, пуйка, кисело мляко. Тук не трябва да забравяме и благотворният ефект от витамините, особено витамин Е, който се е доказал като един от най-добрите антиоксиданти и помощници за преодоляване на депресията. Този витамин в естествената си форма, можете да си го набавите от ядките, като бадеми и лешници, както и чрез доматения сок, спанака и сладките картофи.

Благотворен ефект оказва и приемането на Омега 3-мастни киселини, които могат да подобрят не само душевното ви състояние, но и да подобрят здравето ви като цяло.

Основата на доброто психическо и физическо здраве идва от правилното хранене и набавянето на така необходимите ни витамини и минерали. Липсата на даден елемент може да доведе до притеснителни състояния, които няма как да обясните, а ако имате изразена основателна причина за притеснението си, то положението може да стане много по-лошо.

Всички сме чували и чели ужасяващи статии за хора посегнали на живота си заради някой според нас не толкова съществен проблем. За тях обаче явно ситуацията е била непреодолима или поне така са си мислели и още повече са се отчайвали.

Не допускайте и вие да станете част от черната статистика и преборете симптомите на депресията още преди да се е появила и то по естествен път.

За целта трябва не само да се храните здравословно, но и да спортувате, да изразходвате излишната си енергия в нещо полезно за здравето ви и приятно, а не да се вглъбявате в мрачните си мисли.

Разходките на открито помагат също много, срещите с приятели, новите запознанства с интересни личности, намерете си интересно хоби, занимавайте се с градинарство, харесвайте се, защото ако не го правите и околните няма да ви харесват.

Ако следвате тези съвети няма как да изпаднете в тежки или продължителни състояния на депресия, защото ако наистина се наслаждавате на разходките, приятелите си, страничните ви занимания ще сте добре.

Важно е да се наслаждавате на всичко което правите, да се отворите към природата, защото тя може да ви успокои, да ви даде желаната хармония със себе си и околния свят и така да ви помогне да преодолеете всяко едно препятствие.

Живейте живота си с хъс и любов!

Живейте здравословно!

2 thoughts on “Как да преборим депресията”

  1. Големи нива металът мед причинява депресията. Особено чрез гроздето и доматите през есента го приемаме от фунгицидите. Лечението е цинк, витамин це, витамин де, и ниацин, във фитнес дози.

  2. От 3 години пия кафе с екстракт от гъбите рейши – определно действат много добре на нерната система, на стреса и депресията. Горещо го препоръчвам на всеки, който чувства някакъв дискомфорт в тялото си. А тези, които не пият кафе – има чай и горещ шоколад.
    Гъбите рейши вснасят повече кислород в кръвта и мозъка се чувства по-добре, по-добре функционира. А за това колко е важен кислорода за тялото ни можем да преценим като направим следното сравнение: човек може да живее без храна 72 дни, без вода – 3-4 дни, но без кислород – само няколко минути. http://www.kafe-ganoderma.eu/products

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *