Skip to content
Home » Още за непознатите в България билки – шлемник, пеларгониум и ламинария.

Още за непознатите в България билки – шлемник, пеларгониум и ламинария.

Погрижете се за здравето си с още екзотични билки

Билките, които не се радват на висока популярност в България въпреки своите лечебни свойства, не се изчерпват с предишната статия. Техният брой е много голям, така че българската публика може да открие нови за България, но изпитани в чужбина, начини да поддържа и подобри здравето си. Представяме още няколко изключително полезни билки, а именно – шлемник, пеларгониум и ламинария.

снимка: wikipedia

Шлемникът (Scutellaria baicalensis) е известен от векове в Русия, Монголия и Китай като традиционно лечебно средство в тези страни. Той е многогодишно храстовидно зелено растение, предпочитащо влажни сенчести места, с остри листа. Под тази наглед не особено впечатляваща външност се крие огромен лечебен потенциал.

Шлемникът има много и различни приложения, като особено силно е антиоксидантното му действие. Той действа положително на сърдечно-съдовата система, нормализира ритъма на сърцето и кръвното налягане и подсилва имунната система. Но всички изследвания единодушно показват, че едно от най-ценните му качества е именно на антиоксидант. Това подобрява кръвообращението и стабилизира кръвното налягане. Всичко това помага срещу сърдечно-съдови болести и намалява риска от инфаркт. Помага и за бързо възстановяване при спортни натоварвания.

Шлемникът се използва още като помощно средство при лекуването на болести и състояния като нервност и напрегнатост, епилепсия, безсъние, истерия и други, свързани с промяна на настроенията. В миналото дори се е смятало, че облекчава шизофрения, но тези твърдения са непотвърдени до ден-днешен. Трябва да се отбележи, че шлемникът е изключително силен антиоксидант и макар да не са известни странични ефекти, не се препоръчва прекомерното ми дозиране, особено при професии, при които се изисква концентрираност.

снимка: wikipedia

Пеларгониумът (Pelargonium) е открит за света от Чарлс Стивънс през 1897, който е излекуван от остър бронхит от зулу шаман в Южна Африка, и след това англичанинът го отнася отвъд в Англия, където екстрактът бързо се превръща в сензация. Оттогава, той е популярен по целия свят – в Азия, Турция, като се продава в големи количества в много страни.

Пеларгониумът е лечебно растение и екстрактът от него се използва срещу простуда и грипни заболявания, като облекчава симптомите при бронхит и грип. Той се прилага успешно и срещу зачервено гърло при децата. Изключително положително е неговото действие при децата, тъй като се усвоява лесно и няма странични ефекти. За разлика от много други лекарства, пеларгониумът ефективно атакува причините за проблемите на дихателните пътища.

Биоактивните вещества на пеларгониума, които причиняват това действие, са полифеноли,  флавоноиди, калций и силициев диоксид, и не на последно място, кумарин. Екстрактът има антивирусно и антибактериално действие, като не позволява на вирусите и бактериите да се закачат за клетъчните мембрани, стимулира имунната система и така подпомага за по-бързо оздравяване.

снимка: wikipedia

Ламинарията (Laminaria)е вид кафяви алги, които съдържат алгин, йодин и манитол, и се използва в традиционната азиатска медицина за улесняване на раждането, тъй като разширява шийката на матката чрез абсорбиране на влагата.

Съвременната медицина е установила, че това се дължи на ускопояващите и хидрофилни свойства на ламинарията.

Ламинарията е отлична билка за тези, които желаят да поддържат балансирано тегло и употребата и, комбинирана с правилно хранене и адекватно физическо натоварване, подобрява външния вид и общия тонус.

1 thought on “Още за непознатите в България билки – шлемник, пеларгониум и ламинария.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *