Skip to content
Home » Канела – полезни свойства, химичен състав и съвети за нейното правилно използване.

Канела – полезни свойства, химичен състав и съвети за нейното правилно използване.

Тя е ароматна и често я добавяте към чая си или към млякото с ориз. Понякога ползвате снопче от малки пръчици канела за декорация или просто го държите до себе си и от време на време го помирисвате – действа ви освежаващо.

Знаете ли, че ако редовно ползвате канела при приготвянето на напитки и сладкиши или пък ако я взимате на капсули – като хранителна добавка, ще сте здрави, в отлична форма и винаги в добро настроение? Запознайте се по-подробно с полезните свойства на канелата и как те влияят на здравето ви и ще се убедите сами.

Канелата може да бъде на прах, на капсули или на пръчки. Независимо под каква форма я приемате запазва високите си антиоксидантни, антибактериални и антигъбични свойства. Тя е с високо съдържание на манган, желязо, калций и фибри. Това я прави полезна за:

Болни от диабет

Проведени са редица изследвания, които доказват, че канелата спомага за лечението на диабет тип 2. Тя забавя изпразването на стомаха след хранене, като по този начин подобрява инсулиновата чувствителност. Увеличава глюкозния метаболизъм около 20 пъти и така спомага за регулирането на кръвната захар.

Учените са открили, че в канелата има и биоактивно съединение, което притежава ефекти, подобни на инсулиновите.

Хора с висок холестерол / холестерин

Консумирането на половин чаена лъжичка канела на прах дневно може да помогне за намаляване на LDL холестерола, което пък редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания.

Облекчаване на главобол и мигрена

Това твърдение не е научно доказано, но нищо не ви пречи да опитате. Направете си успокояващ чай и настържете вътре част от пръчка канела. Пийте на бавни глътки. Може би ароматът и наличието на желязо в канелата ще ви помогнат да почувствате облекчение.

Здравето на храносмилателната система

Съдържанието на фибри в канелата е много високо. Това е и причината тя да се препоръчва като профилактично средство за добре функционираща храносмилателна система. Може да се използва и като превантивна мярка против запек.

Успокояване на зъбобол

Тази бабина рецепта е проверена и работи. Обърквате 5 супени лъжици мед с 1 чаена лъжичка канела на прах и с получената паста мажете болния зъб 2 или 3 пъти дневно. Остатъка от пастата можете да запазите, добре затворена, при стайна температура.

Облекчаване на артритни болки

Доказано е, че болките при артрит се предизвикват от цитокините. Според някои проучвания канелата потиска тяхното производство и е ефективно средство за борба с всякакъв тип ставни болки. Това още не е доказано напълно, но изследванията продължават. Ако имате подобни проблеми, знаете, че традиционните противовъзпалителни медикаменти имат множество странични ефекти. Затова и предпочитате да не прибягвате често до тях. Обсъдете с лекаря си възможността за алтернативни терапии, включително и с участието на канела.

Намаляване на менструални болки и спазми

Спестете си дискомфорта в края или началото на всеки месец. Пийте редовно мляко с канела и менструалните болки ще се превърнат в спомен.

Редуциране на риска от Алцхаймер

Ако беше категорично доказано, това твърдение щеше да бъде огромна новина. Истината е, че през май 2010 година в Critical Reviews в Food Science и Nutrition излиза публикация по въпроса. Учени са открили, че канелата намалява натрупването на амилоидни плаки и може да се използва като превенция за болестта или като допълнителна терапия при пациенти в ранен стадий на болестта.

Приемът на големи количества канела има странични ефекти

Добре е да знаете, че в нея се съдържа токсичното съединение кумарин. Когато концентрацията му е висока, то причинява увреждания на бъбреците и черния дроб. Освен това канелата забавя съсирването на кръвта и не влияе добре на бременността. Затова, консумирайте умерено, а става ли въпрос за сериозни заболявания, за които искате да приложите терапия с канела, непременно се консултирайте с лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *