Skip to content
Home » Авокадо – полезни свойства и химичен състав.

Авокадо – полезни свойства и химичен състав.

Авокадото е плод, който за пръв път започнал да се отглежда в района на Централна Америка. Маите и ацтеките го наричали още свещен плод или плод на живота. През 16-ти век испанските конкистадори го нарекли „Американска круша“.

 Неговото широко разпространение започнало едва през 1980-та година.  Дълго време учените по цял свят изследвали свойствата на авокадото и днес то е една от най-полезните храни за човешкият организъм.

Като цяло авокадото се смята за истински дар от природата. То се отличава със своите незаменими лечебни свойства и е високо ценено в козметиката и медицината. В днешно време от авокадо се правят различни кремове за лице и маски за коса, които имат благоприятно действие върху човешката кожа. Употребата на кремове за лице, съдържащи авокадо, спомага за овлажняването на кожата и подобряването на нейният вид, а честото използване на маски за коса с авокадо, подпомага  за укрепването и подхранването на косата, и за поддържането и красива.

Полезни свойства

 В медицината авокадото се използва като средство за лечение на различни възпаления. То се отличава със своето противо-възпалително действие върху кожата. Използва се и за лечението на акне и други кожни заболявания. Често хората, които страдат от здравословни проблеми на опорно-двигателният апарат като например остеоартрит и ревматоиден артрит също прибягват до лечение с авокадо.  В борбата с диабета, авокадото е един от най-добрите съюзници. То понижава равнището на кръвната захар в организма. В едно авокадо се съдържат само 19 калории, т.е. в него се съдържа много малко количество въглехидрати. То регулира нивото на кръвната захар, понижавайки гликемичният индекс.

С една дума авокадото е плод, който задължително трябва да присъства в менюто на хората, които страдат от диабет и искат да спазват една наистина ефективна и здравословна диета. Освен това високото съдържание на фибри в авокадото осигурява продължително поддържане на ниски нива на кръвната захар.

Авокадото съдържа множество полезни за здравето елементи и витамини.

Не случайно авокадото се консумира вече повече от 10 000 години.  То е храна с висока енергийна стойност, тъй като в него се съдържат полезни витамини като А, В и С, както и минерали като калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Честата консумация на авокадо предпазва от различни видове ракови заболявания.  Безброй проучвания и лабораторни изследвания определят авокадото като добър инхибитор при лечение на рак. То е богат източник на антиоксиданти и намалява образуването и разпространението на раковите клетки. Също така ограничава окислителните процеси в организма.

Хапването на повече авокадо се отразява изключително благоприятно върху човек, като му помага да се справи по-лесно със стреса в ежедневието.

Друго полезно действие на авокадото е, че то спомага за по-лесното усвояване на хранителните вещества от организма. Консумацията на авокадо заедно с други храни улеснява бързото усвояване на другите храни в тялото и подобрява значително храносмилането. Този процес е възможен, благодарение на високото съдържание на каротеноид в авокадото.

Също така, авокадо трябва да хапват и хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на този плод развива сърдечно-съдовата система и укрепва сърдечният мускул. Авокадото улеснява функцията на кръвоносните съдове и регулира притока на кръв към сърцето. Благодарение на високото си съдържание на Витамин В6 и фолиева киселина авокадото нормализира нивото на плазмения хомоцистеин. Така се намалява значително рискът от заболявания на сърдечно-съдовата система, които са една от най-често срещаните причини за високата смъртност на хората по цял свят.

   Ако искате да се радвате на отлично здраве и красив външен вид, яжте авокадо поне по 1 път на ден или го включете непременно в своята диета. Несъмнено ще останете очаровани от резултатите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *