Skip to content
Home » 5 начинa за справяне с алергиите през пролетта.

5 начинa за справяне с алергиите през пролетта.

Заедно с топлите дни и плановете за пътувания и приключения за някои хора започват и мъченията. В зависимост от силата си алергиите могат да предизвикат само лек дискомфорт или изцяло да попречат на нормалното ви ежедневие.

Как да позная, че имам алергия

Досега не ви се е случвало да се чувствате толкова странно през пролетта. Очите ви плуват и парят, носът ви е запушен или пък напротив – тече непрекъснато, боли ви главата и кихате твърде често. Всичко това са тревожни знаци, че пролетните алергии са навестили и вас.

Как да се справя с алергията

Можете, разбира се, да прибегнете до традиционните лекарства. Но ви предлагаме да се запознаете и с алтернативни методи, които ще облекчат симптомите и ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Пробиотици

Американски учени и медици препоръчват приема на пробиотици, като ефективна мярка за борба с алергени от типа на полените.

Акупресура / акупунктура

Според някои специалисти тя е отличен метод за борба с алергиите. Облекчава хремата и успокоява парещите ви очи. Според други – няма достатъчно научни доказателства, че акупресурата помага именно при алергии. Ако сте решили все пак да опитате, посетете професионално студио за алтернативна медицина, акупресура ( акупунктура ) и масаж и се оставете в ръцете на човек, който си разбира от работата.

Промивка на носната кухина

Купувате си нети пот, пълните го с разтвор от морска сол и топла вода и си правите промивка. Изчиствате цялата слуз, прах и алергени. Ефектът е бърз и повече от отличен. Чувствате се с бистра глава и ви е леко и спокойно. Единственият недостатък на този метод е, че най-късно на следващия ден отново ще трябва да си правите промивка. Тя премахва алергените само временно.

Ограничаване на контакта с алергени

Как е възможно това? Вземете си добър пречиствател за въздух за дома и за офиса и го ползвайте редовно. Когато пътувате, дръжте прозорците на колата затворени и пуснете вентилацията. Трябва да свършите нещо в градината? Непременно носете маска. В началото тези правила може да ви се струват малко сурови, но ще свикнете с тях бързо. Особено след като откриете, че обичайните алергични симптоми тази година са ви подминали или пък са съвсем слаби.

Билки и храни

Чай от лайка – самият чай използвайте, за да си почистите лицето. Пакетчетата сложете за десетина минути в хладилника и след това ги поставете върху очите си. Ще усетите как паренето изчезва и се чувствате много, много по-добре.

Коприва – можете да си вземете хранителна добавка, капсули коприва или просто да си правите чай от нея и да го пиете всеки ден. Тя намалява алергични симптоми като кихане и сърбеж в очите.

Мащерка – тя е чудесно средство за отхрачване и успокояване на болки в гърлото и се препоръчва при алергии, предизвикани от цветен прашец. Можете да добавите и мед в чая от мащерка.

Джинджифил – чай от джинджифил отпушва синусите и облекчава симптомите на сезонните алергии като дразнене на гърлото, суха кашлица, запушен нос.

Имунотерапия

Това е методът, който може да ви помогне да се отървете от алергията си веднъж завинаги. Имунната ви система се излага на малки количества алерген през определени периоди от време, докато развие толерантност към него и спре да го приема като чуждо тяло.

Препоръчваме ви да посетите лекар преди да прилагате каквито и да било сериозни методи на самолечение. Разбира се, междувременно можете пиете чай от коприва и да налагате очите си с пакетчета чай от лайка, за да облекчите симптомите и да се чувствате добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *