Skip to content
Home » 10 храни с високо съдържание на витамин А

10 храни с високо съдържание на витамин А

За да бъдете здрави и красиви трябва да приемате витамини, а един от най-важните е витамин А. Именно с негова помощ ще имате здрава и мека кожа, отлично зрение, здраво и атлетично тяло – добър тонус.

Като допълнение ще Ви кажем, че той е силен имуностимулатор и антиоксидант, който е мастноразтворим. Витамин А съществува в две форми – ретинол и каротин. Разликата в двете форми е, че ретинолът се набавя от храни единствено от животински произход, а каротинът е от растителен и животински произход.

Тук трябва да подчертаем, че приемът на витамина е наистина много важен за нормалното функциониране на човешкото тяло, но трябва да бъдем и внимателни, да не се предозираме и да не получим хипервитаминоза. Другото важно нещо е, че набавянето на витамин А, в никакъв случай не замества общото здравословното хранене и приемането на други витамини, мазнини и минерали. Той няма да има така благотворният ефект, ако не се храните правилно и здравословно.

Поради тази причина е добре да знаете кои са 10-те храни с най-високо съдържание на витамин А.

Витаминът е наличен в почти всички плодове и зеленчуци, но в най-голямо количество е именно в някои видове. Първото правило, по което да разпознавате храните с високо съдържание на витамин А е, че това са червените, оранжевите, жълтите и тъмнозелените плодове и зеленчуци, както и рибеното масло, черния дроб, млечните продукти, яйцата.
Преди да Ви посочим храните, които съдържат най-много витамин А е добре да знаете какъв е препоръчителния дневен прием.

Добре е да си набавяте от 1 до 5 милиграма, като в никакъв случай не надвишавайте 10 милиграма. Хубаво е да сте наясно, че при определени ситуации и прием на конкретни медикаменти не е необходимо да приемате допълнително витамин А. Пример за това е приемането на противозачатъчни. При други случай можете да се нуждаете от добавки за асимилирането на витамин А, за това се консултирайте с Вашия лекар.

Сега е време да Ви представим и списъка с продуктите богати на така ценния витамин А.

На първо място поставяме черния дроб. Той е най-богатият източник на витамин А, като само с 10 грама можете да си набавите нужната доза за деня.

На второ място в класацията е подреден морковът. Необходими са Ви само 100 милилитра прясно изцеден морковен сок, за да се чувствате добре и да имате нужната доза от „подмладяващия витамин“.

Червените чушки също са много богат източник на витамин А, като можете да похапнете в пресен или изсушен вариант, като подправка.

Сладките картофи могат да Ви доставят нужното количество от този витамин, като в същото време са богати и на други ценни витамини – С и В.

На следващо място са листните зеленчуци, като къдравото зеле, спанакът и черната салатата, като тук не трябва да забравяме и копривата, която е сходна с морковите по съдържание на витамин А. Освен високото си съдържание на ценния витамин, листните тъмнозелени зеленчуци с много богати и на калций. Към тази група можем да прибавим и подправките – магданоз, риган и босилек.

Богата на витамин А е и тиквата, като при нея особеното е, че в каротинът в нея е растителен и не трябва да се безпокоите от хипервитаминоза.
Сушените кайсии също спадат към храните, които са богати на витамин А.
Друг ценен плод е пъпешът, който освен че е богат на витамин А, съдържа в себе си и витамини Е, С и от групата В, както и калий, пектин и целулоза.

Тук не трябва да забравяме и рибните продукти, като най-богато на витамин А е рибеното масло, което съдържа 6 милиграма от витамина за 100 грама.
Разбира се, витаминът се съдържа и в много други натурални продукти, но в по-малки количества.

Следвайте съветите ни и приемайте необходимата Ви дневна доза от витамин А, за да бъдете здрави и красиви. Хранете се и живейте здравословно.

1 thought on “10 храни с високо съдържание на витамин А”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *