Skip to content
Home » Аргининът и други аминокиселини изключително важни за поддържане на фитнес режим и пълноценно диетично хранене.

Аргининът и други аминокиселини изключително важни за поддържане на фитнес режим и пълноценно диетично хранене.

снимкаjessicasrecipebag.co.uk

Аргининът е една от 20-те известни аминокиселини, които са жизнено важни за оцеляването ни . Ако сте запалени по диетите, вероятно през повечето време се стремите към ограничаване на цялостното количество приета храна, включително аминокиселините , за да намалите калориите, които могат да се натрупват като грозни мазнини и неприятен целулит.

Въпреки това , ролята която играят аминокиселините е толкова важна, че избягването им вероятно не е много добра идея . Освен това, приемът на аминокиселини може всъщност да ви помогне да изгорите всички тези излишни калории.

Аргинин за Отслабване

Освен че е основна аминокиселина , аргининът се счита за полезен за намаляване на телесните мазнини . Приемът на аргинин по време на тренировките с тежести помага в постигането на по-слабо и атлетично тяло чрез намаляване на телесните мазнини и подобряване на мускулната сила и маса. Смята се, че аргининът помага за мускулен растеж чрез насърчаване на освобождаването на растежен хормон от хипофизата .

Докато на пръв поглед не изглежда да има никакви видими странични ефекти от използването му (в нормални количества и при правилна употреба), високите дози аргинин се оказва, че е възможно да увеличат нивата на смъртност, ако наскоро сте страдали от сърдечна атака или пристъп . Ефектите върху бъбреците и черния дроб са също известни. Затова е разумно да се консултирате с вашия лекар , преди да решите да приемате някоя добавка като аргинин.

Аминокиселини за натрупване на мускулна маса.

Докато всички 20 аминокиселини са от съществено значение, за синтезирането на протеини от тялото, не всички са задължителни за включване в диетата. От всичките 20 аминокиселини, вашите клетки могат да произвеждат сами 10 аминокиселини, като се използват суровини, които вече присъстват и циркулират в тялото ви. Тези аминокиселини са серин , глицин , тирозин , пролин , аспартат , глутамат, аланин , цистеин , аспарагин и глутамин . Затова е възможно тялото да поддържа нормално здравословно състояние и без специален допълнителен прием на някоя от тези аминокиселини като добавка.

Останалата 10 аминокиселини обаче, се считат за есенциални(незаменими) аминокиселини , защото диетата и храната са единственият известен източник за набавянето им. Те са фенилаланин , валин , треонин , триптофан , метионин , хистидин , аргинин и левцин .

Аминокиселините в храната са предимно от високо – протеинови хранителни източници като месо , риба и някои зеленчуци . Протеините с най-високо качество, известни също като протеини с висока биологична стойност – са тези , които осигуряват почти всички основни аминокиселини, и обикновено са от говеждо , свинско и пилешко .

Аминокиселините са от съществено значение главно защото те са градивните елементи на всички протеини, които са включени в практически всяка част и процес в човешкото тяло . Протеини като например колагенът се използват от организма за поддържане на структурната цялост на тялото , тъй като той осигурява здравината на хрущялите , костите , мускулите и кръвоносните съдове. Самия мускул е съставен от протеини, наречени актин и миозин , които са специализирани за свиване и движение. Защитните сили и антителата , изпращани от имунната ви система срещу нахлуващите микроби също са изградени от протеини . Всички метаболитни процеси са зависими от протеиновите катализатори , наречени ензими, които да ги стимулират да работят по-бързо и по-ефективно.

Чрез диетата трябва да се осигури достатъчно количество и качество аминокиселини, за да се осигури адекватна основа и резерв, които ще предоставят градивните елементи за синтеза на протеините. Ако се стремите към стройна фигура или мускулесто тяло, висококачествените протеини и аминокиселини трябва да бъдат на разположение във вашата диета , за да се подкрепят и поддържат растежа и укрепването на мускулите ви, докато работите върху тялото си и тренирате .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *