Skip to content
Home » Дюля – основна информация и полезни свойства.

Дюля – основна информация и полезни свойства.

Дюлевите плодове у нас се славят като един от най-хубавите за производство на компоти, конфитюри и мармалади, поради изключителния им вкус. Заради приятния им мирис много от българските семейства поставят плодове в стаите си.

Наред с тези си качества дюлите се славят и като отлично средство против диария и кръвотечение от вътрешните органи. За целта се предлага отвара от семената им. Тази отвара народната медицина препоръчва и при кашлица. Трябва обаче да се знае, че семената не бива да се стриват, тъй като ще се извлече гликозидът амигдалин, който е отровен.

Плодовете на дюлята съдържат органични киселини (лимонова, ябълчена), пектинови и дъбилни вещества, захари, желязо и витамин С.

Още древният философ Авицена е препоръчал дюлите като отлично средство при разстройство в храносмилането и подобряване тена на лицето. Той препоръчвал сок от дюли, оцет и мед за възбуждане на апетита, “укрепване на стомаха и при “слаб черен дроб”.

В натурален вид плодовете се консумират при стомашни разстройства. Дюлята приготвена под формата на пюре, сок, компот, ще ви освежи и ободри през зимните месеци. Притежава и лечебни свойства. С нея можете да лекувате хронична диария, кървящи хемороиди, а така също и упорита кашлица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *