Skip to content
Home » Абдоминален абсцес – причинители, симптоми, диагностициране и начини за лечение.

Абдоминален абсцес – причинители, симптоми, диагностициране и начини за лечение.

изображение: flikr

Абдоминален абсцес или също наричан интра-абдоминален(вътрешно-коремен) абсцес представлява събиране на гной или инфектирана течност, която е заобиколена от възпалена тъкан в областта на корема. Той може да включва и да засегне всеки коремен орган, или може да се установи в гънките на червата.

Причини за възникване

Абдоминалният абсцес, понякога се получава от друго заболяване. Пример за това може да е апендицит или дивертикулит. В много случаи обаче се получава след операция.

Такива коремни абсцеси могат да бъдат причинени и от бактериална инфекция. Най-често срещаните бактерии, които се намират в стомаха и червата могат също да го причинят. Една от тях е на E.coli. Ако не се лекува това състояние, бактериите ще се размножават и ще предизвикат възпаление което убива здравите тъкани.

Симптоми

Ако наскоро сте претърпели операция или травма на коремните органи или имате и други рискови фактори като диабет или възпалително заболяване на червата, бъдете нащрек за признаците на абдоминалният абсцес.

Най-честите симптоми са:

 –  Треска

 –  Болки в корема

 –  Липса на апетит

 –  Гадене и повръщане

 –  Промяна в изхождането

 –  Ректална прекалена чувствителност или чувство на пълнота

 –  Чужда неприятна маса в корема, съпроводена с чувство за тежест

 –  Недохранване

 Диагноза

Ако имате симптоми на абдоминален абсцес, Вашият лекар може да назначи изследвания, за да се огледа за наличие на инфекция:

Кръвни тестове. Кръв може да бъде взета за да се търсят признаци на инфекция или абдоминален абсцес. Особено полезни са тестове, които показват броят на белите кръвни клетки и други показатели за възпаление.

Изследвания на скенер. Най-добрият и често използван тестов скенер, за да се провери за наличие на абсцес обикновено е сканиране с КТ(компютърна томография), за да се погледне вътре в коремната кухина. Други техники, като ултразвук или магнитен резонанс, могат да бъдат използвани.

Физически преглед. Като част от прегледът, вашият лекар ще ви измери температурата и ще провери за болезненост в областта на корема. Понякога, абсцесът може да се почувства като чужда натрупана маса в средната част на тялото.

Лечение

Антибиотиците може да помогнат за лечението на инфекцията, която може да доведе до абсцес в коремната област. Но след като абсцесът се е развил, антибиотиците не помагат, както и не вадят до лечение на състоянието. Вътрешно-коремният  абдоминален абсцес често ще изисква да се източи натрупаната инфектирана течност(гной), за да се излекува. Обикновено, обаче, антибиотици често също се дават заедно с този дренаж. Видът на антибиотиците ще зависи от това колко тежък като степен на развитие е абсцесът,  възрастта, и всички други условия и променливи фактори, които може да имате.

Един от начините да се премахне течността е чрез перкутанен дренаж. Това е процес, в който Вашия лекар вкарва игла през кожата на мястото, където е инфекцията. Това е кратка процедура. Вашият лекар ще ви даде успокоително и местна упойка, за да ви помогне да се отпуснете и да се елиминира всякакъв дискомфорт или болка, докато се прави.

Друг начин за източване и лечение на абсцес е с операция. Хирургичните процедури може да включват и лечение на състоянието, което е предизвикало абсцес на първо място, като перфорация на червата например. Понякога, повече от една операция е наложителна.

Възстановяване

Резултатът от състоянието  ще зависи от причината за инфекцията и колко бързо се търси лечение. Ранното и правилно лечение може значително да подобри крайният резултат за хората, които са развили и страдат от абдоминален абсцес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *