Skip to content
Home » Подагра (хронична подагра) – причини за възникване, симптоми и лечение.

Подагра (хронична подагра) – причини за възникване, симптоми и лечение.

Състав и изглед под микроскоп на подагрозни тофи
снимка:
wikipedia

Подагра, наричана още хронична подагра, обикновено се получава при хора, които имат високо ниво на пикочна киселина в организма. Този излишък на пикочна киселина в кръвта кристализира в мононатриев урат, който се отлага по сухожилията, тъканите на ставите и хрущяла на ставата. Затова подаграта възниква когато мононатриеви уратни отлагания увеличават своят размер. Те са известни като подагрични възли(тофи) или подагрозни тофи.

Тофичните язви (възли) може да се образуват навсякъде в тялото и обикновено се намират по върховете на лактите, пръстите, или около петите. Те се появяват под формата на твърди възелчета. От време на време, те се появяват в най-неочаквани части на тялото, като например в гласните струни, или дори в ухото. От време на време, те също се появяват зад гръбначният мозък.

Причини за възникване на хронична подагра.

Кристалите на пикочната киселина обикновено се образуват много бавно. Повечето хора дори не изпитват изключително болезнените пристъпи на подагра, които се появяват, когато имунната система на тялото е нападната от тези кристали на пикочната киселина. В такива случаи, белите кръвни клетки(телца) поглъщат тези кристали и те вече не представляват заплаха. Този процес е много подобен на процесът, който се използва от имунната система на организма за да се бори с вирусите и бактериите. Тези кристали на пикочната киселина не са живи клетки, и поради тази причина те не могат да умрат.

Покритието, образувано от белите кръвни телца, ги прави невидими за имунната система на тялото. Въпреки че те (кристалите) вече не представляват заплаха, те трябва да отидат някъде. Затова, те се отлагат в сухожилия, кости, хрущяли и дори унищожават костите до голяма степен. Те могат също да образуват бучки в меките тъкани на тялото, което води до хронична подагра.

Симптоми

Най-честите симптоми на подагра са почти непоносими болки в ставите, причинени от кристалите на пикочната киселина. Движението на ставите става прекалено болезнено и причинява възпаление в областта около ставите. Често, засегнатата става става толкова чувствително място, че дори и най-малкото докосване може да предизвика силна болка. Засегнатите стави обикновено стават топли, подути и лъскави с червен цвят. Човек може да страдаи и от лека треска. Тофите, ако се отворят, обикновено показват че са съставени от варовито на вид вещество, което изглежда подобно на паста за зъби.

Лечение на хронична подагра.

Много хора се плашат от лечението на хроничната подагра поради страх от хронични тумори. Човек не трябва да се страхуват от появата на тези тумори, но трябва да е сигурно, че подобен вид туморен растеж не се развива в тъканите. Трябва да се консултирате веднага с вашият личен лекар или подходящ специалист в областта ако имате съмнение за наличието на подобно заболяване.

Основната цел на такова лечение е да се намали нивото на пикочната киселина до 6 мг / дл, когато кристалите на пикочната киселина могат да се разтварят от тялото. Трябва да се търси съвет и указания от медицинско лице, за да получите облекчение и да намалите болката съпровождаща ранният етап на лечението.

Затова, е необходимо да се намери правилното и навременно лечение, защото ако не се лекува, хроничната подагра може да се влоши и дори може да се разпространи в различни части на тялото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *