Skip to content
Home » Папая – 14 ползи за здравето от консумацията на този екзотичен плод и основна информация.

Папая – 14 ползи за здравето от консумацията на този екзотичен плод и основна информация.

снимка: wikipedia
Папаята е считан за един от любимите за консумиране плодове, които изобилстват през цялата година, като ни предлага не само сладко, пищно топящо се в устата усещате, но също така ни предоставя голямо количество полезни за здравето съставки.

Ботаническо наименование: Carica Papaya известен също като Paw Paw или папая.

Обичайно се отглежда във: Южно Мексико, Централна Америка, Тайланд, Африка и Азия, расте добре също и в Австралия. Исторически записи показват, че испанските изследователи донасят семена от папая на Филипините около 1550-та година.


Описание: Плодът на това растение обикновено е с продълговата форма, със зеленикаво-жълт или оранжев цвят. Расте на голямо дърво, често с тегло до 2,5 кг.

По-долу е обобщение на лечебните свойства на папаята:

  1. –  Увеличава качеството на протеините в целият организъм.
  2. –  Съживява човешкото тяло и поддържа енергията и жизнеността.
  3. –  Насърчава подновяването на мускулната тъкан.
  4. –  Укрепва сърдечно-съдовата система.
  5. –  Стимулира имунната система.
  6. – Помага на храносмилателната система, чрез разграждане на белтъчините и подпомагане производството на храносмилателни ензими.
  7. –  Папая може да се използва и външно за лечение на кожни рани, които не зарастват бързо, за това можете да използвате пилинг с папая или мехлеми, направени от папая. Може да се използва и при лечението на порязвания, обриви, ужилвания и изгаряния.
  8. – Предотвратява образуването на катаракт, тъй като е зареден с витамин А, калий, фолиева киселина и фибри. Той също така съдържа лутеин и зеаксантин а тона са вещества, които предпазват очите от свързани с възрастта слепота(перде).
  9. – Благодарение на високото съдържание на витамин А, плодът намалява риска от емфизем при пушачи и пасивни пушачи.
  10. –  Облекчава възпалението.
  11. –  Помага при гадене и запек.
  12. – Могат да се възползват от консумацията на папая и хора, страдащи от рак на дебелото черво и други форми на рак (това е единственият плод, съдържащ ензима папаин, който в момента се проучва за възможно лекуване на страничните ефекти получаващи се след раковите терапии и ревматоиден артрит) и сърдечно-съдови болести и заболявания на стомашно-чревните системи. 
  13. – Помага за предотвратяване на атеросклероза, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
  14. – Помага при лечението на язви, разтваря мембраните при дифтерия и намалява подуването, повишената температура и спомага за зарастването и възстановяването след операции.
Още полезна информация за папаята ще намерите тук: Папая – плодът извор на здраве.

ВНИМАНИЕ: Относно добавките с Папаин: бременните жени трябва да ги използват под медицинско наблюдение. Но узрелите плодове на папаята е безопасно да се консумират по време на бременност.

Също е интересно да се знае, че плодовете на папаята имат 33% повече витамин С от портокалите!

3 thoughts on “Папая – 14 ползи за здравето от консумацията на този екзотичен плод и основна информация.”

  1. Статията ви е страхотна и се радвам че ни пишете. На скоро успях да опитам за първи път папая и останах удивен от това,колко е вкусен.След това започнах да се интересувам малко повече за неговите и здравословни качества и като прочетох това, че се използва и външно за лечение на кожни рани, които не зарастват бързо, за това можете да използваме пилинг с папая или мехлеми, е страхотно нещо.Това означава че при операция спокойно можеме да се мажем с него.Също така за рани знам, че мехлемите , които са от пчелни неща направени също доста помагат при този проблем когато незаздравява раната.

  2. Благодаря ви за тази статия.Много ми се иска да отида на място къде се предлагат всякакви екзотични места, каквото е Нишмак или нещо подобно където има една огромна и много пъстра смесица от екзотични подправки, южни плодове и редки зеленчуци .Много често чета за екзотичните плодове, но до сега за екзотични зеленчуци не съм намирала информация, странно.Папаята изглежда доста сочен плод и малко ми прилича на пъпепеша.Определено четейки коко е здравословен че го намеря тези дни да си хапна.

  3. Чак пък толкова да е вкусен, … свиква се с вкуса му, ям го, само защото наистина помага при стомашни проблеми, а семките му са с вкус точно на черна ряпа, ако ги срускаш. Ама много преписвате един от друг по тия сайтове и човек чете едно и също по седем пъти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *