Skip to content
Home » Холестерол – видове, полезна информация и рецепти от народната медицина за понижаването му.

Холестерол – видове, полезна информация и рецепти от народната медицина за понижаването му.

Холестеролът(наричан понякога и холестерин, но това наименование се използва по-рядко) е неразтворимо във вода съединение. Той влиза в състава на всички клетки и е нужен за синтеза на биологично активните видове, хормоните, вкл. и половите. 
Черният дроб, без който е невъзможно смилането на храната, използва холестеролът за производство на жлъчни сокове. Затова холестеролът е нужен за човешкия организъм. В организма се синтезират около две трети от него, а една трета се осигурява от храната. При нездравословно хранене в организма постъпва по-голямо количество от необходимото.
Холестеролът се дели на две основни групи:
1. Линопротеин с висока плътност (добрият; който при мъжете трябва да бъде минимум 0,8-1,9 и 0,9-2,2 при жените);
2. Линопротеин с ниска плътност (лошия) – максимум 4, 9. Колкото е по-голямо количеството на лошия линопротеин, толкова по-бързо става натрупването на плаки в кръвоносните съдове и толкова по-бързо се развива атеросклерозата.
Друго ценно качество на холестерола е че молекулите му участват в строителството на клетъчната мембрана. Те оформят още молекулярната структура на нервните клетки на главния и гръбначния мозък и създават базата за синтеза на витамини и хормони. Той се изработва главно в черния дроб (до 5 г на ден) и до 85% от необходимия за човешкия организъм.
През последните години започнаха да се прокрадват съмнения по отношение вредните свойства на холестерола, защото и досега няма обяснение на т.нар. френски парадокс.
При французите е много ниско нивото на сърдечно-съдовите заболявания независимо от това, че традиционно храната им е богата на холестерол. И обратното: САЩ, където стремежът към безхолестеролово хранене стана едва ли не национален спорт, продължават да заемат първо място и по ниво на заболяемост от атеросклероза, и по броя на болезнено пълните хора.
Първа рецепта
Понижаването на холестерола (от собствен опит) може да стане с чист зехтин получен чрез специално пресоване. Взима се 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене по 1 супена лъжица. Има случай на човек с рак на кожата, който се е оправил само с чист зехтин.
Втора рецепта
Друг случай с госпожа, която е била с мозъчен инсулт и висок холестерин, била парализирана и не можела да говори. Лекарите са казали, че не може да се възстанови. Пиела е норвежкия препарат “Цитросепт”. Холестеролът се е нормализирал, от мозъчния удар не е останала и следа.
Трета рецепта: цветове от арника – 10 г, стръкове от бял равнец – 40 г и от жълт кантарион – 50 г. Една супена лъжица от сместа се залива с 1 чаша вряла вода и се вари на водна баня 15 мин. Пие се топла по половин чаша 2 пъти дневно.

Четвърта рецепта – най-лесно приложима. Всеки ден поне 70% от храната трябва да бъде от ябълки, цитрусови плодове, круши, сливи, грозде, чушки, домати, диня, пъпеш, боб, леща, грах, чесън, лук, моркови, орехи и т.н.

Трябва да се намали до минимум яденето на мозък. В 100г от него се съдържат 2300 мг холестерин. В яйчен жълтък-1480 мг, бъбреци и чер хайвер – 300 мг, тлъсти меса, животински мазнини. За тези храни трябва да се забрави!
Трябва да се знае още, че при идеалния вариант кръвта трябва да съдържа 200 мг холестерол. От 250 до 300 мг в кръвта има голяма опасност от развитие на атеросклероза. От 300 до 350 мг има опасност от хиперхолестеремия, което може да доведе не само до атеросклероза, но и до сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания.
Пета рецепта: смесва се сок от 6 лимона с 2 супени лъжици глицерин и 1 чаена лъжичка сода за хляб. Сместа се разбърква в голям съд и след утаяване се слага в по-малък. Взема се 3 пъти по 1 с. л. преди хранене.
Шеста рецепта – пектинът намалява холестерола. Растителните разтворими влакнини (пектин) може да намаляват общия холестерол в кръвта. Пектинът намалява и увеличените нива на лошия холестерол и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност.
Тази рецепта е най-лесно приготвимата и най-уникална, тъй като тя не само намалява холестерола, но и забавя развитието на атеросклерозата, действа укрепващо на болни и изтощени хора, лекува язвата и гастрита и премахва тежките метали от организма.
Смесват се добре 150 г кисело мляко с 1 с. л. Пектин на прах (от аптеката) 1 с. л. мед. Оставя се сместа 15 мин., за да набухне пектина, след което се изяжда.
Тази смес се яде сутрин преди закуска и вечер.
Тази рецепта може да се прилага цял живот, защото тя ще носи само бодрост и здраве и освен това е евтина. Ако този, който прилага тази рецепта иска да намали кръвната си захар може да прибави и 1 ч.л. канела на прах.
Седма рецепта: в по-голям съд се слага сокът от 6 лимона. Към него се прибавят 2 супени лъжици глицерин и една чаена лъжичка сода бикарбонат. След като изчезне шумоленето, сместа се пресилва в друг по-малък съд и се затваря. Всяка сутрин се взема на гладно по 1 супена лъжица от сместа. Процедурата трябва да се проведе поне три пъти последователно.
Осма рецепта: пригответе следната билкова смес. Вземете по 60 г бял равнец, глог, бял имел и зимзелен и 30 г полски хвощ. В 600 мл вряща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 3 минути, кисне 60 минути и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 мл 15 мин. преди ядене и 30 мин. след ядене.

2 thoughts on “Холестерол – видове, полезна информация и рецепти от народната медицина за понижаването му.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *