Skip to content
Home » Пелин(Artemisia absinthium L.) – лечебно действие, състав и полезна информация.

Пелин(Artemisia absinthium L.) – лечебно действие, състав и полезна информация.

сн: wikipedia

Латинско наименование: (Artemisia absinthium L.)

Семейство Грапаволистни – Boraginaceae

Синоними: бял пелин, обикновен пелин, див пелин.

Кои болести лекува?

Пелинът действа апетитовъзбуждащо и противопаразитно. Билката стимулира отделянето на стомашни сокове и подобрява храносмилането. Освен това билката стимулира образуването на жлъчен сок. Наричат растението приятел на стомаха. Противопаразитният ефект на пелина е известен. Той е едно от най-старите средства против глисти.

Прилага се при липса на апетит, за бързо възстановяване при изтощени болни, при жлъчнокаменна болест, панкреатит, хронично възпаление на черния дроб, анемия, киселини в стомаха, бяло течение, нередовна менструация, безсъние, за укрепване на маточната мускулатура и др.

Начин на приготвяне и употреба. Около 1 чаена лъжичка пелин се залива с 300 мл вряща вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка 2 пъти на ден 30 минути пречебно действие, състав и оеди ядене. Използва се и под форма на спиртен екстракт.

Използваема част и химичен състав. Стръковете, които се берат по време на цъфтежа – юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня при 40°С.

Стръковете съдържат етерично масло, сесквитерпенови лактони, органични киселини, провитамин А, витамин В6 и др.

Местонахождение. Из сухите каменисти и тревисти места, главно в Южна България.

Описание. Многогодишно тревисто растение с многобройни стъбла, високи до 30 см и влакнести. Корен – дебел, дълъг до 25 см, при чупене се появява червено оцветяване. Листата са последователни, ланцетни, без прилистници, долните с Дръжка, горните приседнали, обхващащи стъблото. Цветовете са събрани в продълговато ланцетни прицветници. Чашката е 5-делна, венчето е синьо, фуниевидно, с 5-делна коронка. с 5 тичинки. Плодът е разпадлив на 4 орехчета. Цъфти през март-юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *