Skip to content
Home » Дисбактериоза – лечение с народна медицина и основна информация.

Дисбактериоза – лечение с народна медицина и основна информация.

В червата на човека живеят около 100 трилиона полезни бактерии (сапрофити). Те формират нормалната микрофлора на червата. Най-многочислени и полезни са бифидобактериите. Те представляват 90% от всички микроорганизми в чревния тракт. Друга група полезни микроорганизми са млечнокиселите бактерии (лактобактериите), които се съдържат и в киселото мляко. Изследванията са показали, че когато в организма преобладават полезните микроорганизми се забавя стареенето.
Различните видове стафилококи, пръчици и др., когато се развият в голямо количество, предизвикват разстройства в работата на червата.

Най-общо казано дисбактериозата е коварно и неприятно заболяване, което води до разстройства в обменните процеси, кожни забопявания, хиповитаминоза, изменение в изработването на полезни ензими, което води до влошаване на имунната система. Дисбактериозата най-често се появява на границата между пролетта и лятото, защото след дълга зима организмът е отслабнал и настъпва времето на простудните заболявания.А признаците на дисбактериозата са: болки в стомаха, куркане на червата, газове, запек и др. 

Първа рецепта:

Ако след прекарани 3 курса на лечение със силни антибиотици се получи подуване на корема, разстройство, газове и отпадналост в продължение на 6 месеца в такива случаи може да се приема цитросепт. Болният се възстановява само за 1 седмица, и болките в гърлото му изчезват.

Втора рецепта от народната медицина.
Прави се смес от билките: лайка 18 г и мента 20 г. В 400 мл кипяща вода се слагат 3 чаени лъжички от лайка и 1 мента. Кисне се 15 мин. Прецежда се в термос и се поставят 4 бучки захар. Запарката се приема топла на глътки преди лягане, през нощта при събуждане и сутрин веднага след ставане от сън.

През време на лечението не трябва да се пие прясно мляко, дразнещи храни (люто, солено), газирани напитки. 

Трета рецепта – диетична.

Много важен момент при лечението на дисбактериозата е правилната диета. В нея трябва да бъде включена повече растителна храна. Много полезни са кайсиите, офиката, чая от маточина, черното френско грозде, боровинките, тъй като те потискат гнилостните процеси в червата. При гъбична дисбактериоза трябва да се спре консумацията на храни, които съдържат култури от дрожди и мая: грозде, бира, пресен хляб, кашкавал, стафиди и др.

В процеса на оздравяване полезни са чистите култури от млечнокисела бактерия (бифидобактер) и преди всичко киселото мляко. В диетата при дисбактериоза много полезно е консумирането на 3-4 скилидки чесън или чесново спиртна настойка (20 капки, 20 мин. преди ядене 3 пъти дневно).

Полезно е приемането на билкови чайове с противовирусно и противогъбично действие, а също и на такива, които подсилват имунната система.

За унищожаване на гнилостните и вредните бактерии и съхраняване на полезната сапрофитна флора е добре да се използват билките бял равнец и листа от малина. Те лекуват възпалението на червата и увеличават перисталтиката на червата.

Четвърта рецепта от народната медицина.

Прави се смес от равни части: цветове от бял равнец, листа от живовляк, коприва и маточина и се запарват в термос, като на 1 чаша вода се поставя една чаена лъжица от сместа. Кисне 30 мин. Пие се по половин чаша 3 пъти дневно преди ядене обезателно топло. За децата дозата е 1/4 от съдържанието на чашата.

Пета рецепта от народната медицина.

Смесват се по 10 г. лютива мента, лайка, семена от кимион, жълт кантарион, резене, кървавиче, сладък корен, лечебна динка, плод от шипка, съплодие от елша.

Приготвя се отвара от 2 с.л. в 400 мл вода. Прима се по половин чаша 3 пъти дневно 20 мин. преди хранене. Прилага се и при хроничен ентероколит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *