Skip to content
Home » Акне – лечение с народна медицина, билколечение.

Акне – лечение с народна медицина, билколечение.

При акне (ергенлик) се образуват кожни изменения предимно по лице­то, гърба и гърдите, и то около и след пубертета. Друга форма е т.нар. акне розацеа, която засяга повече жени около и след крити­ческата възраст и по-рядко мъже. Децата никога не се засягат.

Причини. Повишена секреция на мастните жлези на кожата, съпроводена с възпалителни изменения.

Признаци. При ергенлик пъпките първоначално са малки със светло или тъмночервен цвят. След няколко дни или седмици те или изчезват, или набират, пукат се и оздравяват, като остават малки червеникави петна или белези. Скоро на същото място се появяват нови пъпки, така че в едно и също време се срещат и пъпки, и петна, и белези. В много случаи пъпките са синьо-черни, големи, с черна точка на върха. При акне розацеа има постоянна червенина по кожата на носа и бузите. Кожата е леко подута, задебеляла, с разширени пори.

Прогноза за развитие и последици от състоянието
Благоприятно – не представлява опасност за здравето.   
Предпазване.
Да се води природосъобразен живот.   
Лечение
Общо за пречистване и засилване на организма. За целта:   
 I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от плода на полски бъзак. В буркан от 5 л се насилват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см, за да не вкисне. Стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в чисти бутилки, добре запушени. Държи се на студено, за да не вкисне.
   
Или пък се пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс(трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят по 50 г корени от обикновена коприва и репей и по 600 г чист пчелен мед и червено вино. Вари се на водна баня на тих огън 1 час. Като изстине, се прецежда.
   
II. Десет минути след едно от горните средства болният да из­пива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кан­тарион, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, гръцка коприва (листа и цвят), касис (листа) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 2 дафинови листа и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупва се и на тих огън се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.
    
Диета
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече пло­дове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци. От плодовете особено полезни са лимоните, мандари­ните, ягодите, черешите, ябълките, френското грозде и др., а от зеленчуците – карфиолът (цветно зеле), кромидият лук, ряпата, ре­пичките, младите моркови, всички луковични растения, доматите, магданозът, хрянът и т.н. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн – не! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз по равни части и по малко друга любима салата с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 г младо месо – агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-3 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и плодове с леко препечен чер тричав хляб. След обяд и вечеря да изяжда по 1 чаена лъжич­ка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 25 г рафинирана сяра (преди всяко вземане да се разбърква добре, защото се утаява).
   
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки – 25 зърна, счукали в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда.
   
Ш. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г валерианова тинктура симплекс (чиста) и тинктура от глогов цвят.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас, синя тинтява, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути, а като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топ­ла клизма с 500 г вода, последвана от парна баня на лицето с чай от лайка за 5-10 минути и сухо изтриване. След това се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда). При наличност на хепатит и болни яйчници жените да слагат на корема си торбичка от тън­ко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от 200 г ориз с прибавка на 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено брашно – в 600 г вода се вари, за да стане гъсто като тесто, а върху компреса се слагат пар­че сухо хасе и вълнен пояс.
На лицето се слага маска, ушита от 2 парчета тънко хасе с отвори на очите, носа и устата, напълнена при обикновено акне с топъл (36°С) пресен, гъсто замесен селски хлебен квасец, забъркан преди 4 часа, но не с топла вода, а с топ­ ло (негорещо) прясно мляко; а при розацеа – или с прясна топла извара, или пък (в тежки случаи) маската от вътрешната страна се тропосва с парчета от чисто хасе, намазани леко със следния домашен козметичен мехлем: 1 жълтък от прясно кокоше яйце се разбърква добре с по 1 супена лъжица чист пчелен мед и бяло брашно и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Всичко това се бърка на тих огън, без да завира, за да не се пресече, докато се сгъсти като мехлем. Едновременно се слага „шапка” на главата  от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с  малко оцет, а пък при тежко главоболие – „шапка” от тънко хасе,  напълнена с пресен селски хлебен квасец, гъсто замесен и засилен  със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при  липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени  от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша). Отгоре  се слага вълнена шапка. Държат се до сутринта или пък докато  много досадят.     
Забележка. При розацеа може да се слага едната вечер маска  с извара, а другата вечер маска с мехлем, което ще даде по-добри  и по-бързи резултати.    
 VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко  отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро вре­ме ще оздравея напълно”. Казва се бързо и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на  подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване на  същите места. След като болният оздравее, за да се запази кожа­  та на лицето гладка и чиста до края на живота му, добре е сутрин  и вечер преди лягане да се прави на лицето сух четкое масаж с  малка мека четка за дрехи, с формулата: „Сила, живот, здраве,  младост, красота”, последван от  10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата  със същата формула. 
Неделя. Почивка от всичко, съчетана с излет в планината или  полето.     
VII. Лятно време от 10 до 12 ч. са полезни и слънчевите бани  на лицето със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (при  липса на такива листа с тънък червен или пък зелен памучен плат)  с продължителност, докато са приятни. Следва измиване на лицето с хладка слънчева вода или пък къпане в реката или морето,  придружено от плуване.

 Важни добавки:  

1. Квасецът за главата може да се използва две вечери подред,  като през деня се държи на студено, а вечер се подсилва с 1-2 су­пени лъжици нов квас за нова ферментация.

 2. За омекчаване на кожата да се употребява само чист масли­нен зехтин или пък бадемово масло от аптеката. 

3. Пъпките по лицето не трябва да се изстискват, защото оста­ват дупки или петна, които загрозяват, а също така се възпаляват  и инфектират.   При лечението болният да спазва общите упътвания за кожни­те болести.

1 thought on “Акне – лечение с народна медицина, билколечение.”

  1. Изключително доволен съм от този лосион.Благодарение на него си възвърнах самочувствието и победих упоритото акне.Препоръчвам го на всички.
    http://magnifico.care/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *