Skip to content
Home » Гроздов сок – безценен лечебен нектар дарен ни от природата.

Гроздов сок – безценен лечебен нектар дарен ни от природата.

image source: kongsky
Гроздовият сок може да бъде приятен вариант за разнообразяване на обичайно приеманите прясно изцедени сокове. Още повече, той съдържа повече от два пъти количеството на антиоксиданти намиращ се в портокаловият сок. Ползите за здравето от гроздовият сок са много големи, поради неговите невероятни лечебни свойства. Гроздовият сок ви дава всички предимства от пиенето на чаша вино, без прием дори на капка алкохол. По този начин, сокът се превръща в чудесна възможност за въздържатели, които желаят да се възползват от всички предимства на виното и на гроздето едновременно.

Полезни съставки на гроздовият сок

Гроздовият сок, особено от лилаво грозде е много богат на антиоксиданти. Освен това, той също така съдържа много съставки, които имат огромни ползи за здравето. 

Ето и някои съставки заедно със техните ползи за здравето:

Флавоноиди

Флавоноидите са природни полифеноли, които се намират в изобилие в гроздовият сок. Флавоноидите повишават нивото на добрия холестерол (HDL) и предотвратяват запушването на артериите. Флавоноидите също така значително намаляват риска от сърдечни заболявания.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са нужни на организма, за да може да предотврати увреждане на клетките, а също и за възстановяване на тези клетки, които вече са повредени. Гроздовият сок съдържа много форми на антиоксиданти, в действителност, полифенолите също са антиоксиданти.

Ресвератрол

Ресвератролът е вид флавоноид, съдържащ се в кожата(ципата) на гроздето. Според проучване, проведено от американското министерство на земеделието, гроздовият сок, получен от грозде сорт Конкорд има повече полезни за сърцето флавоноиди, отколкото червеното вино, сокът от червени боровинки или портокаловият сок.

Ресвератролът също така потиска растежа на раковите клетки в гърдата, лимфата, дебелото черво и др.

Какви са ползите за здравето на гроздовият сок

Хранителната стойност на гроздето е изключително висока, което го прави “задължително” за присъствие в диетата и храненето. Има редица начини, по които можете да се възползвате от пиенето на гроздов сок. По-долу са изредени още ползи от гроздовият сок.

Намаляване на риска от сърдечни пристъпи и атаки. Скорошно проучване показа, че сокът от грозде, значително намалява риска от каквато и да е форма на сърдечно-съдови заболявания. Той предотвратява натрупването на кръвни плаки по кръвоносните съдове, като по този начин улеснява свободната циркулация на кръвта по тялото. Освен това, гроздовият сок също потиска производството на супероксид, вид вреден свободен радикал образуващ се в организма.

Подобряване на мозъчната функция

Гроздовият сок подобрява различни мозъчни функции като памет, координация и сила на мисълта. Това е подкрепено от изследване, проведено в университета “Тъфтс”, което е показало подобрение на мозъчната функция сред хората, които редовно пият по чаша гроздов сок.

Имуностимулант

Гроздовият сок действа като имуностимулант и по този начин държи различни болести и инфекции настрана. Той увеличава общото укрепване на имунната система и засилва и подобрява съпротивата срещу повтарящи се сериозни заболявания и инфекции. Сокът също е добро решение срещу постоянна умора и слабост.

Против Анемия

Гроздовият сок е ефикасно средство за пациенти с анемия, особено при жените. Въпреки това, те трябва да се въздържат от пиенето на тъмен гроздов сок и да се придържат към по леки и светли видове гроздов сок. Това е така, защото тъмното грозде съдържа химикал, който намалява нивата на желязо в организма.

Освен това гроздовият сок е също така разглеждан и като естествено средство против подагра, запек, заболяване на черния дроб, болестта на Алцхаймер и др. Той е ефективен също за подобряване на тена на кожата. Списъкът на здравните ползи от консумацията на гроздов сок никога не свършва защото ползите са неизброими. Следователно, чаша гроздов сок всеки ден може да бъде вашият начин да намерите път към доброто здраве и поддържането му,  все пак гроздовият сок с право е наречен “нектар на боговете”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *