Skip to content
Home » Серотонин – основна информация, действие и ползи.

Серотонин – основна информация, действие и ползи.

Серотонин, известен още като 5-хидрокситриптамин(5-HT) е хормон произвеждан в епифизната жлеза, храносмилателния тракт, централната нервна система, както и от тромбоцитите. Хормон е вещество, което тялото ни произвежда, за да регулира и контролира дейността на определени клетки, телесни функции или органи.
Молекулната формула на серотонинът е C10H12N2O.

Серотонинът е невротрансмитер – това е химично вещество, което предава нервните импулси между нервните клетки или невроните в тялото. Самите импулси преминават по връзки намиращи се в пространството между клетките, тези връзки се наричат синапси.

Серотонинът играе важна роля в регулирането на животът ни, настроението, съня и вазоконстрикцията (свиването на кръвоносните съдове). Експерти твърдят, че серотонинът също има роля в състоянията на тревожност, мигрена, повръщане и апетит.

Промените в нивата на серотонинът в мозъка може да повлияе на настроението. Някои антидепресанти оказват влияние върху действието на серотонина, т.е. те се използват за лечение на депресия.

Около 80% от общия серотонин в тялото ни се произвежда в чревният и стомашен тракт, в клетки наречени ентерохромафини- и така хормонът регулира чревните движения. Останалото количество се синтезира в серотонинергични неврони в централната нервна система.

За някои видове клетки, серотонинът е фактор на растежа – като така играе роля в заздравяването на раните.

Според медицинскит речник Медилексикон Серотонинът е:

    “Вазоконстриктор, освобождаван от тромбоцитите в кръвта, който инхибира стомашната секреция и стимулира гладката мускулатура; присъства в относително високи концентрации в някои области на централната нервна система (хипоталамус, базалните ганглии), и се среща в много периферни тъкани и клетки, както и в карциноидни тумори “

Изследване, проведено в Университета в Оксфорд, показва че серотонинът влияе на начина, по който се възприемат понятия като, интимност и романтика. Те понижили нивата на серотонин при здрави доброволци и им показали снимки на двойки. Те бяха помолени да ги оценят. Доброволците с по-ниски нива на серотонин оценили двойките, като по-малко интимни от доброволците с нормални нива и активност на серотонинът.

При друг експеримент с мишки е установено, че тези с липса на серотонин в тялото са загубили майчините си инстинкти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *