Skip to content
Home » Морковите и противораковото им действие.

Морковите и противораковото им действие.

Преди 150 години е открито химично съединение, нарече но бета-каротин. Това е пигментът, който придава на моркови те оранжевия цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на това съединение. Попаднал в човешкото тяло, бета-каротинът се превръща във витамин А. Всъщност от всички известни растения в света морковите са най-богатият източник на бета-каротин.

Опити, проведени с животни, са показали, че бета кароти-новият ефект срещу различните видове рак е поразителен. От включените в опита 22 животни, само в едно не е потвърден антираковия ефект от бета-каротина.
В Националния институт по рака на хиляди хора, разделени в 14 групи, били давани капсули, напълнени с химически съединения от морков бета-каротин, за да се види могат ли те да предотвратят развитието на всички видове рак и особено тези на черния дроб, на дебелото черво и на кожата.
Многогодишни опити в Университета в Аризона са установили, че ежедневно даване по 30 мг бета-каротин на пушачи с предракови бели петна в устата води до изчезването им при 75% от групата. След прекъсване даването на бета-каротин петната отново се появили. Друго изследване в Медицинския научен център показва, че при даването на 30 мг бета-каротин на болни от рак на дебелото черво се е получило намаляване на развитието на раковите клетки. Установено било също, че хора, които редовно консумират богати на бета-каротин храни, заболяват два пъти по-малко от не консумиращите такива храни. Това е дало основание на д-р Меникс от Джон Хопкинс юнивърсити да изчисли, че изяждането на един морков дневно може да спомогне за предотвратяване на рак на черния дроб, а оттам и на смъртта на 15 000-20 000 човека годишно в САЩ.
Учените смятат, че морковите съдържат и други съставки, които спомагат за предотвратяване на раковите заболявания. Затова според тях е по-добре да се консумират пресни моркови, отколкото капсули от бета-каротин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *