Skip to content
Home » Чесънът – природният дар, който не трябва да пренебрегвате.

Чесънът – природният дар, който не трябва да пренебрегвате.

От всички растения, които природата е създала, според мен няма друго, което да съдържа в себе си толкова много съставки и да е в състояние да помогне на организма да преодолее за кратко време опасни заболявания.

Неговите ценни качества са били известни още преди 5000 години. При разкопки в Китай учени от ЮНЕСКО са открили древнокитайска рецепта от преди близо 2000 г., според която с помощта на чесъна се регулира обмяната на веществата в човешкия организъм, намаляват се мазнините, нормализира се кръвното налягане, подобрява се зрението. 
Още в древния Рим, поради изключителните му качества Плиний е нарекъл чесъна растение на младостта. И на това не бива да се учудваме, тъй като само няколко скилидки от него са достатъчни за да убият бацилите на туберкулозата, на тифа и на други опасни инфекциозни болести.
Години наред много учени от целия свят са провеждали изследвания с цел откриване тайните на лековитите му свойства. Според най-новите изследвания 10 скилидки на ден са добър стимулатор на имунната система при произвеждането на повече клетки-бойци срещу инфекциозните заболявания, а вероятно и срещу раковите. В много изследвания е установено, че чесънът понижава кръвното налягане и нивото на холестерина в кръвта.
В настоящия момент Научният институт по рака в Бетезда работи по откриването на раков антиген в чесъна. Учените смятат, че една от най-важните съставки на този антиген е двуалкидният сулфид. В чесъна е установено наличието на 17 микроелемента. Най-голямо е количеството на йода, поради което той влияе благоприятно на щитовидната жлеза. 
Съдържанието на витамините В, С и О е доста високо. Още от древността чесънът е известен като отлично средство против чумната и тифната епидемии. Много добре действа и против змийската отрова, поради което в някои страни е бил известен под името “змийска отрова”. В народната медицина той е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните и храносмилателните пътища. Той има съдоразширяващо и укрепващо действие на малките кръвоносни съдове и капиляри. Доказано е, че при консумирането му се понижава количеството на захарта в кръвта, и че има диуретичен ефект.

Засега е установено, че една от най-ценните му съставки е етеричното масло, наречено алицин. То притежава силно фитонцидно действие. Според д-р Джейн Харли от САЩ алицинът е в състояние да убие или да предотврати развитието на над 20 вида бактерии, включително на стрептококите и салмонелата. За съжаление, по време на готвене това вещество се разрушава и губи антибактерицидните си качества. Затова когато го ядем с цел лечение, чесънът трябва да се приема само в суров вид.

През 1987 година, учени в университета Лома Линда, за да се убедят в лечебното действие на чесъна, провели следния експеримент: в продължение на 6 месеца давали по 1 грам екстракт от чесън на 50 пациенти, а другата контролна група (също от 50 пациенти) не получавали от екстракта. След обработката на получените резултати ръководителят на научния колектив проф. Бенджамин Лоу установил чувствително понижаване на нивото на холестерина при 60% от групата мъже, консумирали екстракт от чесън. Две години по-късно д-р Лоу започва нов експеримент. При него той си поставя задачата да установи влиянието на серните химични съединения в чесъна върху химичните съединения причинители на някои видове рак при човека.

Чесънът лекува сърцето. Най-добре е да се приема счукан и с домати или с други кисели храни. Сипва се само толкова вода, колкото е необходима, за да покрие счукания чесън и се оставя да кисне няколко дни, без да се покрива съдът. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

Чесновата терапия се състои в употребата на чеснова настойка по строго определена схема. Тя се прави за прочистване на кръвоносните съдове и за увеличаване на еластичността им. Специалистите, занимаващи се с прочистващи процедури предполагат, че чесновата терапия помага при атеросклероза при много сърдечни заболявания, при главоболие. Регулира кръвното налягане. ‘

Благодарение на съдържащите се в него фитонциди и други биологично активни вещества чесънът има свойството да унищожава бактериите. Заедно със своето антимикробно действие пресният чесън засилва и имунната съпротивляемост. В едно проучване участниците трябвало в продължение на 3 седмици да изяждат всеки ден по 0,5 г чесън на кг телесно тегло. След експеримента активността на естествените “клетки-килъри” се повишила значително.

В института “Вайцман” в Израел наскоро бе доказано, че един определен белтък в чесъна стимулира В-клетките да произвеждат антитела, които се борят срещу няколко антигена.

Установено е, че една чеснова скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което предотвратява инфаркт и инсулт. Само 2 скилидки на ден поддържат ниско ниво на холестерола на сърдечно болните.

В обобщение, лечебното действие на чесъна е:

–   унищожава инфекциите в организма;

–  съдържа химични съединения, които предпазват от рак;

–   има антикоагулиращо действие и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;

–  понижава кръвното налягане, холестерола и триглицеридите;

–  стимулира и подобрява имунната система;

–  предпазва и облекчава хроничния бронхит.

Както се вижда от написаното по-горе, чесънът е резервоар, чрез който могат да се лекуват различни видове заболявания, но в него има и редица съставки, които в бъдеще предстои да бъдат открити и с това той ще стане още по-ценна храна. За съжаление той има едно качество, което кара много хора да го избягват – миризмата. Тази миризма излиза не само от устата, но и през порите на кожата. Така че вие може да мълчите през цялото време, когато сте в компания и независимо от това да миришете неприятно. Затова трябва да го консумираме само вечер или от цялата компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *