Skip to content
Home » Торта Добуш със ситно надробен карамел.

Торта Добуш със ситно надробен карамел.

sn: imaginehungary.com
Продукти: 7 яйца, 180 г пудра захар, 110 г брашно; за крем а— 4 яйца, 200 г кристална захар, 2 с. л. какао или 50 г шоколад, 1 1/2 пакетчета прясно масло, 1 пакетче ванилия, 1 с. л. ром; за карамела—4 с. л. кристална захар и 10 г масло.

Жълтъците от яйцата, предвидени за тестото, се разбиват с 2/3 от захарта до побеляване. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата 1/3 от захарта и се примесват към жълтъците. Прибавя се чрез ръсене брашното. Върху намазано с масло и поръсено с брашно дъно от тортена форма се слагат по 3 с. л. от тестото. Тестото се разстила с нож на тънък пласт и се пече в умерена фурна до светлозлатисто оцветяване. По този начин се приготвят 8— 10 платки, които веднага след изпичането им се отлепват от дъното на тортената форма.
Кремът се приготвя, като яйцата се разбиват, със захарта на слаб огън до сгъстяване и към сместа, след като изстине, се примесват (какаото или шоколадът, разтопен на слаб огън) и ванилията. Маслото се разбива на пяна и към него се прибавя лъжица по лъжица от яйчената смес при непрекъснато разбъркване. От крема се отделя малко за намазване на тортата. Изпечените платки се намазват с останалия крем и се нареждат една върху друга.
Оформената торта се намазва отгоре и отстрани с отделения крем и се поръсва с надробения карамел. Карамелът се приготвя по следния начин. Захарта се слага в малък метален съд (без вода) и се загрява на слаб огън до свет-локафяво оцветяване, след което се смесва с маслото. Карамелът се излива в намазан с масло малък съд и като изстине, се начупва на дребно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *