Skip to content
Home » Орехова торта.

Орехова торта.

sn: bbcgoodfood.com
Продукти: 12 яйца, 1 1/4 ч. ч. захар, 2 1/2 ч. ч. ситно смлени орехови ядки, 1 ч. ч. брашно, 3/4 пакетче масло, 1/2 ч. л. настъргана лимонова кора, 1 доза маслен крем Бретон (виж Кремове), 1/2 ч. ч. захарен или друг сироп, 1 в. ч. ликьор;* за гарниране на тортата — кафяв фондан (виж Глазури) и 16—18 половинки орехови ядки или шоколадови бонбони, или разбита сметана и едро счукани запечени орехови ядки.


Жълтъците от 9-те яйца се разбиват на крем с 12 от захарта. Прибавят се последователно настърганата лимонова кора, 1 1/2 ч. ч. от ядките, белтъците от всичките яйца, разбити на твърд сняг с останалата 1/2 от захарта, брашното чрез ръсене и разтопеното, но охладено масло. Тестото се разбърква внимателно (за да не спадне), изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма и се пече отначало при умерена температура, а впоследствие при силно загряване. Оставя се да изстине и се разрязва хоризонтално на три платки, която се напръскват със сиропа, разреден с малко вода и ароматизиран с ликьора. Приготвеният крем Бретон се разбива с трите отделени жълтъка, смесва се с 1/2 ч. ч. от ядките и се ароматизира с няколко капки ликьор (или есенция).

С получения крем се сглобява тортата. Отстрани тортата се панира с останалите ядки, а отгоре се залива с фонданова глазура и се гарнира с половинките орехови ядки, поръсени с пудра захар, или с шоколадови бонбони, или с разбита сметана, поръсена с едро счукани запечени орехови ядки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *