Skip to content
Home » Лесни трикове срещу зимни болести.

Лесни трикове срещу зимни болести.

Когато дойде зимата, обикновено започваме да боледуваме по-често заради студа, вирусите и отслабналата ни имунна система. Но има начин да отговорим на зимните болести без да прибягваме до лекарства. Ето няколко природни средства, които можем да използваме като “направи си сам” бърза помощ за настинки, кашлица и други зимни болежки.

Настинките и грипът са сезонни заболявания и най-често ни съпътстват през зимните месеци. От ноември до март като правило всички боледуваме поне 2-3-пъти. За профилактика опитайте Витамин C, който може да набавяте на организма си по всеизвестния стар начин – с дневна доза сок от портокал или грейпфрут или на таблетки от аптеката. Като допълнение може да вземете и таблетки Ехинацея пише az-jenata.com.

Мащерка срещу кашлицата

Ако като мен не понасяте сиропи за кашлица, опитайте следното: 3 супени лъжици изсушена мащерка прибавете към половин литър вряща вода. Разбъркайте добре. След като сиропът изстине, добавете една супена лъжица мед. На всеки час пийте по една супена лъжица от приготвения сироп.Може да го съхраните в хладилника няколко дни.

Лук за течащ нос.

Изстискайте сока от една глава кромид лук. Направете два малки тампона от памук, натопете ги в сока и внимателно ги поставете в началото на носа си. Може да си полегнете за малко. За по-смелите може да капнете луковия сок в носа си с помощта на капкомер.

 Друга идея: Кипнете вода с една или две капки масло от евкалипт. Отстранете съда от котлона, наведете главата си над него, като я покриете с хавлиена кърпа и дишайте дълбоко.

Витамин C за предпазване от настинки.

Настинките и грипът са сезонни заболявания и най-често ни съпътстват през зимните месеци. От ноември до март като правило всички боледуваме поне 2-3-пъти. За профилактика опитайте Витамин C, който може да набавяте на организма си по всеизвестния стар начин – с дневна доза сок от портокал или грейпфрут или на таблетки от аптеката. Като допълнение може да вземете и таблетки Ехинацея.

Чай за болно гърло .

И най-леката настинка може да ви струва много – като например гласът ви или желанието ви изобщо да говорите. Когато ви боли гърлото и гласът ви е пресипнал, опитайте най-старото лекарство на света – синап, чието латинско наименование е Ziziphus vulgaris. Може да си направите чай от синап или да си купите таблетки/бонбони от синап.

Друга идея: Лимон – налейте сока от един лимон и една супена лъжица сол към една чаша гореща вода. Разбъркайте добре. Правете гаргара с този разтвор три пъти на ден в продължение на една минута.

Ще се радваме да споделите с нас в коментарите подобни изпитани средства срещу зимните неприятности със здравето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *