Skip to content
Home » Как да говорим с децата за алкохол и наркотици.

Как да говорим с децата за алкохол и наркотици.

Темата за наркотиците може да се окаже доста смущаваща за малките деца. Ако лекарствата са толкова опасни, тогава защо домашната аптечка е пълна с тях? И защо телевизията, филмите, музиката и рекламата често правят така, че алкохолът да изглежда дори привлекателен?


Трябва да научим децата да различават реалността от света на фантазиите. Американски изследвания показват, че средната възраст, когато едни дете за първи път опитва алкохол, е 11; марихуана – на 12 години. А много деца започват да стават доста любознателни по темата и когато са по-малки. Трябва да сме готови!

Слушайте внимателно!

Изследвания, проведени при ученици, показват, че когато родителите се вслушват в чувствата и грижите на малките деца, малчуганите с голяма охота споделят с тях, а това е и предпоставка да стоят надалече от наркотиците.

Играта: как да кажем “Не!”

Голяма роля изиграва начинът, по който рожбата ви ще откаже да излезе навън с приятелите си (за да не се превърне в издънка на обществото). Опитайте нещо от типа: “Хайде да поиграем. Представи си, че ти и другарчетата ти сте в дома на Анди след училище. Намирате някаква бира в хладилника и те искат да я изпиете. Правилото в нашето семейство обаче е, че на децата не им е позволено да пият алкохол. И така, ти какво ще кажеш?”

И ако детето даде отговор според вашите очаквания, похвалете го. Ако пък не, предложете му няколко варианта за отказ: “Не, благодаря. Нека вместо това послушаме музика.” Или „Не, благодаря. Не пия бира. Трябва да съм във форма за баскетболния мач.”

Окуражаващият избор
Предоставяйте на малчугана много възможности, за да може самостоятелно да взема решения. Едно осемгодишно дете може да реши дали да покани много приятели на рождения си ден, или само едно-две хлапета. Дванадесетгодишното може да направи своя избор между това дали да пее в хор, или да се присъедини към училищната музикална група. И когато детето Ви стане по-оправно при избирането на правилния вариант, и вие, и то ще се чувствате по-сигурни при вземането на правилни решения – в това число и относно консумацията на алкохол и дрога.

 Информирайте го като не забравяте възрастта му

Бъдете сигурни, че информацията, която давате, трябва да е съобразена с възрастта на малчугана. Когато 6 или 7-годишното ви дете си мие зъбите, можете да кажете:”Има много начини, по които можем да запазим тялото си здраво. Един от тях е, като мием зъбите си. Има обаче и други неща, които не трябва да правим, защото те ще му навредят. И това са пушенето или вземането на лекарства, когато не сме болни”.

Ако гледате телевизия с 8-годишното си дете и в някоя от програмите се спомене за марихуана, можете да го попитате: „Знаеш ли какво е марихуана? Това е нещо много лошо и то може да навреди на здравето ти.” Ако детето ви има въпроси, отговорете му. Кратките, прости отговори, повтаряни достатъчно често, ще свършат работа.

Можете да предложите на по-големия си син или дъщеря същата информация, но с акцент върху лекарствата. Например можете да му (й) обясните как изглежда марихуаната, жаргонът за дрогата и какво могат да сторят наркотиците с организма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *