Skip to content
Home » Газираните напитки предизвикват диабет.

Газираните напитки предизвикват диабет.

Жени, които консумират повече от една сладка безалкохолна напитка на ден, са по-застрашени да развият диабет, за разлика от тези, които пият подобни течности по-рядко от един път месечно, сочи ново проучване.

Критиките срещу него са насочени към някои изводи, които не могат да се разгледат самостоятелно, без те да се свържат с навиците на хората да консумират вредна храна.
Наднорменото тегло има връзка с диабет от втори тип, най-честата форма на това заболяване. Така че голямото количество калории в газираните напитки увеличава риска от диабет, казват изследователи от Харвардският университет, които ръководят проучването. От значение е и начинът на хранене и живот.
В глобален аспект диабетът от втори тип, който води до сърдечни заболявания и блокиране на бъбреците, покосява 154 милиона души и се смята, че е причина за 3 милиона смъртни случаи на година.
Изследването за безалкохолните напитки, което е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, включва анализ на факти, свързани със здравето на 51 603 медицински сестри от женски пол за 1991, 1995 и 1999 година. Били проследени техните хранителни навици, телесно тегло, физическа активност и други здравни въпроси.
В периода на проучването възникнали 741 нови случая на диабет от втори тип. Изследователите се уверили в твърдението, че жените, които пият една или повече газирани безалкохолни напитки на ден, са два пъти по-застрашени от диабет, за разлика от тези, които консумират газирано по-рядко от един път на месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *