Skip to content
Home » ПЪРЖЕНИ ДЕСЕРТИ.

ПЪРЖЕНИ ДЕСЕРТИ.

Яйчени питки със сини сливи.

Продукти за 2 порции —питки: 1 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 4 яйца, 1/2 ч. л. сол, 1 щипка сода за хляб, 2 с. л. конфитюр от сини сливи (само плодът), 1 с. л. мазнина за пържене, пудра захар и канела.

Яйцата се разбиват с млякото, содата и солта. Прибавя се брашното при непрекъснато разбъркване. С малка разливна лъжица се гребе от тестото и се слага в тиган със сгорещена мазнина. Като се позапържи тестената питка, се прибавя малко от конфитюра. Питката се пържи още няколко секунди, докато се стегне напълно, слага се в чиния и се прегъва.

Питките, докато са горещи, се поръсват с пудра захар, смесена с канела, или се заливат със сироп от конфитюра и се поднасят.

Пържени хлебни филии

Продукти за 1 порция: 2 филии от бял хляб (без кората), 1/2 ч. ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 щипка сол, 2 с. л. галета, 1/4″ пакетче (30 г) прясно масло.

Разбиват се млякото, яйцето и солта. Потапят се хлебните филии и като се навлажнят, се овалват в галетата и се изпържват в тиган със загрятото масло. Поднасят се посипани с пудра захар или полети с мед, сироп или конфитюр.

Оризови пърженки с плодов или ванилов сос

Продукти за 1 доза: 2 ч. ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, Г щипка сол, 4 с. л. захар, 1/4 пакетче (30 г) прясно масло, 1/2 ч. ч. ориз, 2 яйца, 2 с. л. стафиди, 3—4 с. л. галета, мазнина за пържене, плодов сироп или ванилов сос.

Млякото се загрява до завиране със солта, 1/2 от захарта, маслото и настърганата лимонова кора. Прибавя се оризът и се вари, докато набъбне, след което съдът се отстранява от огъня. Яйцата се разбиват с останалата захар и заедно със стафидите се примесват към охладения ориз. Сместа се изсипва върху навлажнена с вода дъска, разстила се на пласт с дебелина 1 см и се нарязва на квадратчета (6X6), които се овалват в галетата и се изпържват от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасят се горещи, залети с плодов сироп или с ванилов сос. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *