Skip to content
Home » Девет мита за бременността!

Девет мита за бременността!

След като съобщите новината, че сте бременна, недейте да се изненадвате ако близките, приятелите, дори и непознати хора започнат да ви засипват с „народни мъдрости”.

Ето някои често разпространявани митове, които, освен че са забавни, според думите на д-р Джоан Стоун и д-р Кейт Еделман от Отделението по перинатална медицина към медицинския център „Маунт Синайнис” в Ню Йорк и автори на книгата „Бременност за новаци”, изобщо не са верни:

• Пикантната храна може да предизвика преждевременно раждане. „В повечето случаи бременните могат да ядат почти всичко, но има определени продукти, които не трябва да консумират или да избягват като много мекото или непастьоризираното сирене. Тези храни, макар и рядко, могат да имат бактерията листерия, която се свързва с предизвикването на аборт или преждевременно раждане.”
• Заблуда около ударите на сърцето. Ако сърцето тупти по-слабо – детето ще е момче, а ако е по-силно – ще имате момиче.
• Винаги трябва да внимавате. Ако бременната протегне ръце над главата си, ще удуши детето.
• Суеверие на тема секс. „Сексът няма да предизвика преждевременно раждане. Съветваме хората да не се отказват от любенето. Струва си да опитате”, казва д-р Стоун.
• Поява на киселини в стомаха. Ако бременната често има киселини в стомаха, детето ще бъде с гъста коса.
• Лъжата за ечемика. На онзи, който не дава на родилката храната, която иска да яде, ще му излезе ечемик.
• Да се пази от грозното. Ако бременната види нещо грозно или страшно, и бебето ще бъде грозно. „Това е двойна лъжа; първо – за това не съществува никакво научно доказателство; второ – нито едно бебе не е грозно”, казва Еделман.
• Красотата е наследствена. Ако по лицето се появят пъпки, бебето е момиче и то ще открадне красотата на майката. Д-р Стоун казва: „Това е смешно, това не е истина. Какво значи девойката да открадне красотата на майката?”
• Горе-долу. Жена, която носи високо, ще има момиче; която носи ниско – момче. „Много разпространен мит, но не е истина”, казва д-р Еделман.
„По време на бременност най-добрата стратегия е да „се отнасяте много предпазливо към съветите на близките и приятелите”, казва д-р Еделман, а „препоръките, които ви дава лекарят, трябва да спазвате стриктно.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *