Skip to content
Home » Полезният златен лимон.

Полезният златен лимон.

Златистият плод е истинско богатство и никога не трябва да липсва от трапезата. Независимо от цвета му (жълт или зелен) и от начина на използването му (кората или сокът му) лимонът винаги придава несравним вкус на блюдата.
Този “пътешественик” е изминал дълъг път от Хамалаите и Сирия, кръстосал е Африка, прекосил е Корсика, Португалия, Испания…, докато стигне и до нашата страна. На пазара се продават жълти и зелени лимони. Зелените, известни под названието “лайм”, се различават от своите събратя не само по цвета, но и по лъскавата си фина кора и ароматичния си вкус Те са и по-дребни Други предимства дават сок, равен на 55 % от теглото им, а при жълтите е 25 %.

Дали е от жълти или зелени лимони, сокът с еднакъв успех се използва за тонизиране и ароматизиране на различни зеленчукови салати, пилешки сос, фрикасе, маринати за риба и бяло месо и други ястия, не позволява да почерняват ябълките, бананите, крушите и други плодове.
Корите на лимоните са добри приятели и освен несравним вкус придават хубав външен вид на подсладени тестени произведения (палачинки, торти), а също така на компоти, конфитюри, сладкиши с ориз и грис. Полятата с лимонов сок пържола става още по-апетитна…

Ето как можете да си приготвите бързо Шницел с подправки и лимон:

1. Направете марината с три супени лъжици олио, сок от един лимон, накълцана скилидка чесън, кафена лъжичка мащерка, две щипки сол на вкус, пипер.

2. Поставете в маринатата четири шницела от пуйка.

3. След около четири часа изпържете (изпечете) шницелите в собствената им марината.

4. Извадете ги от тигана(тавата или печката) и ги полейте с лимонов сок.

5. Сервирайте по възможност незабавно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *