Skip to content
Home » Пчелно млечице – основна информация, полезно действие и начини на приложение.

Пчелно млечице – основна информация, полезно действие и начини на приложение.

снимка: sakurabeauty.ru
Пчелното млечице е секрет на глътъчните горночелюстни жлези на младите пчели-работнички (на възраст 4-12 дни), който те внасят в особено удължени килийки, където предстои да бъде отгледана пчелата-майка. Това е специална полутечна храна, предназначена за личинката на бъдещата пчела-майка, за личинките на пчелите-работнички и на тьртеите. То представлява млечнобяла желеподобна материя, която ден-два след започване на пашата придобива жълтеникав цвят. 

В състава му преобладават белтъчините (18%), ферменти, минерални соли (около1%) хормоноподобни вещества, витамини (най-вече от група В), захари (9-17%), мазнини (до 5,5%), повече от 20 вида аминокиселини (аргинин, хистидин, валин, метионин, триптофан и др). 
Пчелното млечице повлиява някои основни биологични процеси в растителните, животинските и човешките тъкани. Регулира функциите на жлезите с вътрешна секреция. Предизвиква повишаване на обмяната на веществата, поради което е уместно да се дава на слаби деца. Регулира артериалното налягане (както високо, така и ниско), благоприятно влияе при артеросклероза. Действа стимулиращо при силно изтощение и мигрена. Активизира кръвотворенето, като увеличава количеството на хемоглобина и броя на еритроцитите, поради което се прилага при анемии. Засилва функцията на надбъбречните жлези. 
Притежава и противомикробно действие и се прилага при лекуване на туберкулозата. Пчелното млечице разширява кръвоносните съдове и спомага за правилното оросяване на сърдечния мускул, подобрява работата на сърцето, регулира процесите в централната нервна система, укрепва организма, подобрява самочувствието и апетита. Използва се при лекуване на гастрити и язвена болест, а също при ставни заболявания и нервни смущения.

Дозировката на пчелното млечице е следната: 1 г пчелно млечице се смесва със 100 г пчелен мед и се взема по 1/2 чаена лъжичка дневно. За 1 лечебен курс са достатъчни 2-5 г пчелно млечице. Прилага се още инжекционно, инхалационно, ректално и чрез електрофореза.

На базата на пчелното млечице е получен българският козметичен препарат “Желе-роял”, който отлично действа при суха и застаряла кожа. От пчелно млечице у нас се получава и препаратът апитонин, който с успех се използва при лечение на сърдечносъдови и стомашно-чревни заболявания, при астматичен бронхит, бронхиална астма, неврози. В Русия се произвежда препаратът апилак, който има подобно действие.

Проведените изследвания от проф. Викторов (Русия) са показали благоприятно повлияване от млечице при старческа слабост, отпадналост, преумора, главозамайване, лош апетит. 

Проф. Пейчев е провел наблюдения върху възрастни хора, които към храната си получавали пчелно млечице. При тези хора констатирал повишаване на фагоцитарната активност, хемоглобина, теглото, подобряване на апетита, съня, работоспособността и паметта. Много автори отбелязват, че при приемане на пчелно млечице през устата се подобрява функцията на миокарда и коронарните съдове, намаляват се ангиозните пристъпи, забавят се процесите на стареене. 
Проф. Полтев (Русия), обобщавайки данните за влиянието на млечицето върху човешкия организъм, прави следните изводи:

а) пчелното млечице представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество, съдържащо необходимите за нормалното съществуване елементи.

б) пчелното млечице усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава съпротивляемостта към болестите, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на остаряване.

Начини на приложение и дозировка:

а) Вътрешно – под формата на естествено маточно млечице, таблетки, сироп и др. Дозировката е в зависимост от възрастта на човека и от вида на заболяването. При кърмачетата дозировката на естествено маточно млечице е от 5 до 10 мг дневно, а при възрастните – от 250 до 300 мг, взето на два приема, сутрин и обяд, преди храна. Естественото млечице се слага под езика, а капсулите и таблетките могат и да се гълтат. Продължителността на лечението е 1-2 месеца, като при нужда може да се повтаря многократно.

б) Инжекционно – въвежда се подкожно или мускулно. Този начин на приложение се използва във Франция, Италия и Русия.

е) Външно – под формата на локални апликации в комбинация с пчелен мед или унгвенти за дерматологични или козметични нужди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *