Skip to content
Home » Аспержи – свойства, лечебно действие и полезна информация.

Аспержи – свойства, лечебно действие и полезна информация.

Общоприето наименование: Аспержи

Латинско име: Asparagus Officinalis
Семейство: Asparagaceae
Хабитат: Аспержите са обичайно срещано растение в Европа, Северна Африка и Западна Азия. То е широко култивирано като зеленчукова култура, предпочита влажни, добре дренирани почви.
Описание: Аспержата е тревисто многогодишно растение, достигащо височина до 150 см във височина. То е с яки стъбла и има много, разклонени на “перца” листа. От стъблото растат разклонени подобни на  трева листа (които всъщност са видоизменени стъбла). Листата са гладки, постепенно смаляващи се  до много малки размери по основното стъбло. Цветовете са белезникаво-зелени, малки (6, 5 мм) и с форма на камбана. Те са разположени поединично или по двойки върху листната ос. Плодът е малък, червен (6-10 мм) в диаметър.
Употребявани части: корен, младите филизи.
Полезни съдържащи се химични вещества: витамини – B6, A, C, E и K, калций, магнезий, цинк, диетични фибри, протеини, тиамин, рибофлавин, рутин, ниацин, фолиева киселина, желязо, фосфор, калий, мед, манган, селен, хром и аминокиселината аспарагин.

Лечебно действие: Аспержите имат множество лечебни свойства. Смята се, че са спазмолитично, противовъзпалително, диуретично, потогонно, успокояващо, слабително и седативно средство. Аспержите се отлични за тези, които страдат от задържане на течности. Те стимулират и укрепват функцията на бъбреците, и предоставят отлично диуретично действие. Също ревитализира функцията на пикочния мехур, помага при случаи на оток и подуване на ставите и предпазва малките кръвоносни съдове от разкъсване.

Стъблата на аспержите са с високо съдържание на антиоксиданти. Различни изследвания също показват, че аспержите може да се използват при лечение и профилактика на различни видове тумори. Те също могат да балансират женските хормонални нива, насърчават плодородието и помагат на бременните жени срещу дефекти на невралната тръба при бебета. Съдържанието на фибри в аспержите ги прави добро слабително средство. Аспержите могат да бъдат използвани като афродизиак.

Безопасност, противопокадания: Плодовете на аспержите са отровни за хората. Някои билки могат да реагират с някои лекарства. Затова е препоръчително да се свържете с вашият лекар или билкар преди консумация на която и да е билка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *