Skip to content
Home » Причини за образуване на кариес и начин на развитие.

Причини за образуване на кариес и начин на развитие.

Причини за възникване на кариес.

Един зъб се състои от три части:

– емайл – твърдата външна обвивка на зъба

– дентин – по-мекият, костно-подобен материал под емайла

– цимент(пулпа) – меката тъкан в центъра на зъба, която съдържа нервите и кръвоносните съдове

Как се образува и развива кариесът на зъбите.
Устната кухина е пълна с бактерии, които взаимодействат, смесват се и реагират с малките частици храна и слюнка в устата, и образуват лепкаво вещество, известно като плака, което се натрупва върху зъбите. Сред най-често смятаните причинители са бактериите: Streptococcus mutans , Lactobacilli , Lactobacillus acidophilus и др.
Когато се консумират храни и напитки, които са с високо съдържание на въглехидрати (захар или скорбяла), бактериите в плаката превръщат въглехидратите в енергия, от която се нуждаят за производството на вид киселина.
С течение на времето, киселината в плаката започва да разяжда повърхността на вашият зъб.
Плаката първо ще започне да “ерозира” и разрушава зъбният емайл. С течение на времето, на повърхността се образува малка дупка, известна като кавитет(кухина). Това ще доведе до зъбобол.
След като кавитетът се образува в емайла, плаката и бактериите могат да достигнат до дентина. Тъй като дентина е по-мек от емайла, процесът на образуване на кариес се ускорява и улеснява.
Без лечение, плаката и бактериите ще навлязат в зъбният цимент. На този етап, нервите ви ще бъдат изложени на бактерии, което прави зъбите си много болезнени. Бактериите могат да инфектират тъканта на цимента, причинявайки зъбен абсцес.
Кариес обикновено се получава по зъбите в задната част на устата ви, известни като молари и премолари. Това са големите плоски зъби, които използвате, да дъвчете храната. Благодарение на техния размер и форма, е лесно да заседнат малки частици от храна по и между тези зъби. Те също са по-трудни за цялостно почистване.

Рискови фактори за образуване на кариес.
Съществуват известен брой рискови фактори за образуване на кариес, които са описани по-долу.
Диета(хранене)
Консумирането на храна и напитки, които са с високо съдържание на въглехидрати ще увеличи рискът от кариес.
Кариесът често се свързва със сладки и лепкави храни и напитки, като например шоколад, сладкиши, захар и газирани напитки. Съдържащи скорбяла храни, като чипс, бял хляб, соленки и бисквити също съдържат високи нива на въглехидрати.
Лоша хигиена на устната кухина
Ако не си миете зъбите редовно, вие сте с по-висок риск от образуване на кариес. Трябва добре да измивате зъбите си поне два пъти на ден.
Пушене
Пушачите имат по-голям шанс от развитие на кариес, като тютюневият дим, пречи на производството на слюнка, която помага да се запази чистотата на повърхността на вашите зъби и възстановява калцият в тях . Проучванията показват също, че пасивното пушене може да да бъде рисков фактор, особено за децата.
Сухота в устата
Хората, които имат по-ниски нива на слюнка в устата си, са изложени на по-висок риск от развитие на кариес, защото слюнката помага да се запази чистотата на повърхността на вашите зъби.
Различни лекарства и медицински лечения, могат да намалят количеството на слюнката в устата ви. Например:
– трициклични антидепресанти
– антихистамини (използва се при лечение на алергии)
– някои антиепилептични лекарства
– някои антипсихотични лекарства
– бета-блокери (използвани за лечение на редица сърдечни заболявания)
– радиотерапия
Ако приемате лекарства, или получавате някакво лечение за което е известно, че причинява сухота в устата, тогава трябва да пиете много вода и да се уверите, че имате и поддържате добра устна хигиена.
Хранителни разстройства
Анорексията и булимията може да увеличат рискът от кариес. Анорексията може да намали производството ви на слюнка, докато повръщането, свързано с булимията може да изложи зъбите ви, на корозивните киселини от стомаха.
Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е храносмилателно болестно състояние, при което киселините от стомаха потичат обратно по хранопровода  в гърлото. В някои случаи на ГЕРБ, киселината може да навлезе в устата и да увреди повърхността на зъбите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *