Skip to content
Home » Арника – свойства, лечебност и полезна информация.

Арника – свойства, лечебност и полезна информация.

Общоприето наименование: Арника
Латинското название: Arnica Montana
Семейство: Asteraceae
Хабитат: растението е обичайно за Европа. Расте в планинските райони на Европа и Сибир.

Описание: многогодишно растение израстващо до 0, 6 метра. Стъблата са кръгли и власати, с 1 до 3 цвята на върха. Листата са зелени, леко назъбени и с власинки на върха, закръглени близо до долната част. Те са окичени с широки, жълти цветове, които се появяват от май до август.

Използвани части: цветове – пресни или сушени, корени.

Полезни компоненти: Производни на тимол.

Употреба за лечение: Използвано локално, Арниката има различни ползи. Растението се използва под формата на мехлеми и различни препарати за лечение на натъртвания, навяхвания и рани. Използвано като гел, Арника има полезно действие
при лечение на остеоартрит на ръката. Арниката също подпомага заздравяването на рани, поради производните съединения на тимол , които действат като вазодилататори на подкожните кръвоносни капиляри.

Той също така помага в случаите на възпаления, причинени от ухапвания от насекоми, подуване причинено от фрактури, както и мускулни болки.

Безопасност: Арниката съдържа хеленалин, който може сериозно да увреди вашето здраве, ако се консумира в големи количества. Хеленалинът може да предизвика гастроентерит и вътрешни кръвоизливи. Понякога контактът с растението причинява възпаление на кожата.
* Някои билки могат да реагират с някои лекарства. Поради това е препоръчително да се консултирате с Вашият лекар преди консумация на която и да е билка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *