Skip to content
Home » Ябълки по шведски.

Ябълки по шведски.

снимка: benimoto
Продукти за 1 доза: 600 г ябълки, 80 г прясно масло, 2 яйца, 125 г бадеми, 8 с. л. брашно, 1 с. л. сладко от вишни (без сиропа), 1—2 ч. л. ром или коняк, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 2 с. л. кристална захар, 8 с. л. пудра захар, 1 в. ч. вино.
Ябълките се обелват, нарязват се на дебели филийки, почистват се от семенната част и се задушават с 1/2 ч. ч. вода и кристалната захар.
Маслото, пудрата захар и жълтъците се разбиват на пяна. I Прибавят се бадемите, брашното, лимоновият сок и лимоновата | кора. Накрая се примесват разбитите на сняг белтъци.
На дъното на намазана с масло огнеупорна форма се нареждат | изцедените задушени ябълки, а върху тях — вишните. Напръскват се с коняка или рома и се заливат с приготвеното тесто. Пе-I кат се в умерено загрята фурна (180°С) около 50 минути. Поднасят се ненапълно изстинали заедно с формата, в която са изпечени.
Сервират се със сос, приготвен с изцедения от ябълките сок, виното, захар на вкус и по желание застройка от 1 с. л. брашно или нишесте, разтворено в студена вода.Застройката се загрява до кипване, като се разбърква постоянно, след което се оттегля от огъня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *