Skip to content
Home » Домашните ремонти могат дa причинят астма.

Домашните ремонти могат дa причинят астма.

Оказва се, че ремонтите у дома могат да бъдат рискови за здравето. За това предупреждават австралийски учени от екип, ръководен от проф. Краси Румчев (от български произход) от Техническия университет „Къртин”.

Проучванията на тези изследователи доказват, че излагането на изпарения от препаратите за почистване или за ремонт води до увеличаване риска от астма при децата. Категорично е установено, че децата, които са изложени на действието на високи концентрации на летливи органични съединения, са 4 пъти по-склонни да се разболеят от астма. Изследвани са били 88 болни от астма деца и са измерени нивата на летливите органични съединения, които се съдържат в разтворителите, боите, лепилата за подови настилки, препаратите за почистване и полиране. В резултат на това е констатирано, че е повишен рискът от астма при децата в тези домове.
Австралийските учени са установили, че концентрацията на летливите органични съединения е най-висока в домовете, в които се пуши, които са били наскоро ремонтирани или основно почистени(!?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *