Skip to content
Home » Въглехидрати – видове, източници и полезно действие.

Въглехидрати – видове, източници и полезно действие.

Те се състоят от въглехидратни, водородни и кислородни атоми и са предпочитан източник на енергия. Делят се на две големи категории – прости и комплексни, които на свой ред също се делят на по-малки категории и видове, както е показано по-долу:

Прости въглехидрати Монозахариди (познати и като прости захари):
1.Глюкоза
2.Галактоза
3.Фруктоза
Дизахариди (формирани от две молекули прости захари)
1.Цукроза
2.Лактоза
3.Малтоза

Комплексни въглехидрати 1 Полизахариди (формирани от многобройни вериги от прости захари)
1.Нишесте
2.фибри (влакна)
3.Гликоген
Монозахариди. Най-елементарната единица от въглехидратите е монозахаридът. Учените досега са открили над 200 вида различни монозахариди, някои от най-важните от които са:
глюкоза – натурална захар, съдържаща се в храната. Позната е и под името декстроза или кръвна захар. Може да бъде открита в много от спортните напитки и формули за транспорт на кератин, продукти за качване на маса, газираните напитки.
фруктоза – позната и като плодова захар, тя може да бъде открита главно в плодовете и меда. Основна съставка е : някои от спортните напитки, използвани спортове, изискващи издръжливост. Тъй като е и най-сладката от всички прости захари, се използва и като подсладител. Усвояването на фруктозата в кръвообращението е много по-бавно от това на глюкозата.
Дизахариди. Най-известният въглехидрат е захароза (сукроза), известна и под името обикновена зaxap. Съставена от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза, тя е най-широко разпространена в захарните сиропи и шоколадовите изделия.
Лактозата – съставена от една молекулатлюкоза и една молекула галактоза, е дизахарид, съдържащ се в млякото и млечните продукти. Добре позната е и заради факта, че много хора (особено от азиатски и африкански произход) не притежавай ензима лактаза, необходим за правилното й усвояване.
Малтозата, позната й под името малцова захар, е съставена от две молекули глюкоза. Най-голямо е съдържанието в бирата.
Полизахариди. Нишестето е познато още и като комплексни въглехидрат. За разлика от простите въглехидрати, то е съставено от дълги вериги глюкозни молекули . Нишестето присъства в хляба, зърнените храни, макаронените изделия, ориза, картофите и бобените растения. Съществуват и в| преработени форми на полизахаридите – полимери и малтодекстрин. Тези форми съдържа по-къси вериги от молекули  проста захар в сравнение с непреработените полизахариди.  Те са по-бързо разтворими във вода и затова навлизат по-бързо в кръвообращението. 
Много важна хранителна съставка са фибрите (влакната) – липсваща до голяма степен в диетата на съвременния човек. Те се считат за ненишестени полизахариди. За разлика от другите въглехидрати те не се усвояват, тъй като са устойчиви на храносмилателните ензими в човешкото тяло. Присъстват в плодовете, зеленчуците, бобените растения, зърнените култури и ядките. Приемът на голямо количество фибри спомага за предотвратяване на болести като рак на  дебелото черво, болести на кръвоносните съдове и сърцето, диабет и намалява лошия холестерол (LDL). Двата главни вида влакна са разтворими и неразтворими, като се делят и на подвидове(при някои са използвани английските наименования поради липса на адекватен български превод).


неразтворими
разтворими
целулози
пектини
   плодове
цитрусови плодове
   зеленчуци
зеленчуци
бобени храни
ябълки
хемицелулози
хемицелулози
маруля
овесени ядки
   целина

 Gums and musilages*
Лигнини
Carob gum *
 ленено семе
guar gum *
 моркови
garrageenan *
 ягоди
gum arabic *
ВИДОВЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ
       И ИЗТОЧНИЦИ

Прости въглехидрати
монозахариди
 глюкоза
спортни напитки
– газирани напитки
 – формули за транспорт
 на кератин
– гейнери
фруктоза
– плодове
– напитки за повиша-
ване издръжливостта
галактоза
– мляко
– млечни продукти
дизахариди
цукроза
– захар
– захарни сиропи
– шоколадови изделия
– бисквити и бонбони
 лактоза
– мляко
– млечни продукти
малтоза
– бира
комплексни въглехидрати
полизахариди
нишестета
картофи
– ориз
– зърнени храни
– макаронени изделия
– малтодекстрин
разтворими фибри
– бобени растения
– плодове
– овесени ядки
неразтворими фибри
– пшеница
– зърнени храни
– зеленчуци |

Малтозата, позната й под името малцова захар, е със­тавена от две молекули глюкоза. Най-голямо е съдържанието в бирата. 

Тъй като са главната съставка, от която са изградени клетъчните стени на растенията, целулозите се съдържат в плодовете, зеленчуците и бобените храни. Хемицелулозите се съдържат главно в овесените ядки. Тъй като са съставени от няколко различни вида монозахариди, някои от тях са разтворими, а други не. Това е и причината те да бъдат споменати и при двете групи фибри. Пектините се срещат в плодовете и зеленчуците. Тъй като имат свойството да променят консистенцията на съставките си, те се Използват за сгъстяване на мармалади. Gums и musilages(използват се за стабилизатори емулгатори и сгъстители в храните) се използват по други причини: gums като добавки в храните, a musilages като стабилизатори. Лигнините се срещат в малки семена като ленено то семе и семената на ягодите и се считат за неполизахаридни фибри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *