Skip to content
Home » Лечение на гастрит и чувствителен стомах с народна медицина.

Лечение на гастрит и чувствителен стомах с народна медицина.

ГАСТРИТ (ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА)
Острото възпаление на лигавицата на стомаха (остър гастрит) обикновено настъпва след грешки в храненето — преяждане, консумация на трудносмилаеми и дразнещи храни, силни подправки, силно изстудени напитки, злоупотреба с алкохол, никотин, кафе, а така също след употреба на някои лекарства и на развалени хранителни продукти. Остър гастрит се появява и вследствие на отравяния; освен това съпътства и някои инфекциозни болести.
Заболяването се проявява с тежест, тъпа болка под лъжичката, оригване, гадене, липса на апетит и болки в стомаха, които могат да бъдат и спазматични. Понякога е съпроводено от разстройство и слабо повишена температура.

Най-доброто лечебно средство в тези случаи е лека диета, която да осигури неколкодневен покой на стомаха, както и пълен отказ от алкохол и цигари. Допълнително се препоръчва да се пие билков чай.
Острото възпаление на лигавицата на стомаха лесно може да премине в хронично (хроничен гастрит). Признаците на заболяването са същите, както при острия гастрит. Хроничният гастрит се дължи на следните фактори: бързо и нередовно хранене, недобро сдъвкване на храната, постоянна злоупотреба с алкохол, кафе и цигари, отравяния, хроничен недостиг на витамини (авитаминоза), нарушена обмяна на веществата, смущения в отделянето на стомашен сок, хронична сърдечна слабост. Болните от хроничен гастрит трябва на всяка цена да се хранят бавно, да дъвчат добре и да приемат малки количества храна, по пет пъти дневно. Алкохолът и силното кафе са забранени. Много важно е храната да не претоварва стомаха и да не засилва отделянето и а стомашна киселина.
Ефикасно средство срещу стомашни оплаквания при гастрит е т. нар. „въртящо лечение”. Болният изпива сутрин на гладно чаша вода с Карловиварска сол след което лежи последователно по 5 минути по гръб, на лявата, на дясната страна и по корем. Благодарение на тези обръщания течността обхваща всички участъци от стомаха и предпазва лигавицата от дразнения.
Слез
Чай: Една пълна чаена лъжичка слез ( за една доза) се накисва в чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля и прецежда. Пият се на глътки по четири чаши на ден. За удобство дневната доза може да се приготви наведнъж и да се налее в затоплен термос.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: В зависимост от тежестта на заболяването се взимат по две-три супени лъжици малка шведска горчивка дневно заедно с някой от описаните по-горе билкови чайове. Пропорцията е една лъжица горчивка на половин чаша чай, която се изпива на два пъти — съответно половин час преди и след хранене.

ЧУВСТВИТЕЛЕН СТОМАХ
Често използваното понятие „чувствителен стомах” характеризира склонността на лигавицата на стомаха към възпаления. Страдащите от чувствителен стомах би трябвало да взимат превантивни мерки, за да избегнат остри или хронични възпаления на стомашната лигавица. Подходящо за тази цел е лечението с екстракт от зелените плодове на ореховото дърво.
Орех
Екстракт: Около 25 зелени ореха се нарязват на дребно, поставят се в шише и се заливат с 38-40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко три седмици. В зависимост от състоянието, дневно се взима по една чаена лъжичка от екстракта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *