Skip to content
Home » Мигрена – лечение с народна медицина..

Мигрена – лечение с народна медицина..

При мигрена периодично се появяват болки в едната или двете половини на главата. Мигренозният пристъп може да трае от няколко минути до няколко дни. Жените са засегнати значително по-често от мъжете. Понякога болките са непоносими, страдащите нерядко имат чувството, като че „главата им се пръска”. Често се прибавят гадене и повръщане, свръхчувствителност към светлина и двоен образ.

Главоболието е определящият признак на мигрената, но често са налице и други съпътстващи явления. Съществен симптом е гаденето. Само при мисълта за ядене настъпва прилошаване, както и повръщане. При около 1/3 от мигренозно болните се появяват неврологични смущения, предимно в началната фаза на пристъпа. Нормалното съзнание оставя ясно, но са възможни леки психични разстройства. Концентрацията отслабва.
Известни са много и различни причини, които могат да провокират мигренозен пристъп. Такива са прекомерното претоварване и големи изисквания, съчетани с притеснителност, коректност или честолюбие. Наследствените фактори също играят роля, както и случайни причини: менструация, злополука, физическо напрежение, алкохол, промени във времето и стрес. Затова не трябва да се допуска те да се засилват, а да се преодоляват чрез отпускане и добър сън. Непрекъснатото взимане на таблетки против главоболие нерядко влошава положението, защото самите те могат да причинят главоболие. Освен това може да настъпи увреждане на бъбреците.
Бял (обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка за чаша се запарва с гореща вода, оставя се 1/2 минута да престои и се прецежда. Пият се на глътки до две чаши дневно много топъл чай. Редовното лечение с чай от бял равнец може напълно да отстрани мигрената.
Иглика
Чай: Една препълнена чаена лъжичка цветове (за чаша) се запарват с гореща вода, оставят се да престоят 12 минута и се прецеждат. Чаят се пие много горещ, по две чаши дневно. Чаят от иглика бързо облекчава състоянието при тежки мигренозни пристъпи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *