Skip to content
Home » Лечение на стомашни смущения и смущения в храносмилането с народна медицина.

Лечение на стомашни смущения и смущения в храносмилането с народна медицина.

черен оман

СТОМАШНИ СМУЩЕНИЯ 

Слез
Чай: Една пълна чаена лъжичка слез ( за една доза) се накисва в чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля и прецежда. Пият се на глътки по две чаши на ден. За удобство дневната доза се налива в затоплен термос.

Малка шведска горчивка

Вътрешно: При стомашни оплаквания дневно се взимат по три чаени лъжички от горчивката, разредена с малко вода или билков чай.


СМУЩЕНИЯ В ХРАНОСМИЛАНЕТО 
Черен оман
Чай: Две пълни чаени лъжички ситно нарязани корени от черен оман (за една доза) се накисват в чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля и прецежда. Чаят се пие не-подсладен и на глътки, по две-три чаши на ден. За удобство дневната доза се налива в затоплен термос.

Смокинов салам
Измиват се половин килограм смокини, смилат се два пъти с машинка, прибавят се 5 г майчин лист на прах и се омесва тесто От него се оформят саламчета, които се завиват във фолио и се съхраняват в хладилник. Всеки ден сутрин на гладно се взема но едно парче от салама с големина на лешник – за деца дозата с 1/3. Храносмилането се нормализира много бързо.
Лечебен камшик
Чай: Една пълна чаена лъжичка лечебен камшик (за една доза) се запарва с чаша гореща вода и се оставя да престои половин минута. Прецежда се и се пие на глътки. Дневната доза е две чаши
Киселица
Чай: Една пълна чаена лъжичка от билката (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се пият на глътки по две чаши на ден.
Мъртва коприва (кандилниче)
Чай: Една пълна чаена лъжичка бели или жълти цветове от билката (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Дневно се изпива на глътки по една чаша (сутрин).
Орех
Чай: Една пълна чаена лъжичка ситно нарязани листа от орех (за една доза) се запарва с чаша гореша вода, оставя се да престои половин ми нута и се прецежда. Сутрин се изпива на глътки една чаша от този чай
Ливаден девесил
Чай: Една пълна чаена лъжичка ситно нарязани листа от билката (за една доза) се запарва с чаша гореша вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Дневното количество е две-три чаши. които се изпиват на глътки в течение на целия ден.
Чудотворна вода
За приготвянето й са необходими по 30 г лечебна пищялка, калоферче, розмарин, градински риган (майоран), лечебен исоп. пелин, листенца от Мента, мащерка и 45 г градински чай. Билките, заедно с 2,5 л „Аквавит” (ракия) се слагат в голяма бутилка, която се оставя на слънце в продължение на две седмици. След като стане готов, екстрактът се прецежда през книжен филтър, налива се в малки шишета, които се затварят добре. Пие се по една кафяна лъжичка от екстракта всяка сутрин, преди храна при смущения в храносмилането, чревни инфекции, запек и световъртеж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *