Skip to content
Home » Лечение на стомашни болки и стомашни колики с народна медицина.

Лечение на стомашни болки и стомашни колики с народна медицина.

СТОМАШНИ БОЛКИ
 Миризлив аир
Чай: Една равна чаена лъжичка корени от миризлив аир се накисва в една чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля и прецежда. Пие се по една глътка преди и след всяко хранене (шест глътки, или една чаена чаша на ден). Не бива да се приема по-голямо от това количество! Тъй като чаят бързо изстива, за по-голямо удобство може да се налее в предварително затоплен термос.


Лечебна лайка
Чай: Една пълна чаена лъжичка лайка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Чаят се пне на глътки; дозата е две-три чаши дневно.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: В зависимост от силата на стомашните болки се взимат по три чаени или по три супени лъжици малка шведска горчивка дневно заедно с някой от описаните по-горе билкови чайове. Пропорцията е една лъжица горчивка на половин чаша чай, която се изпива на два пъти — преди и и след хранене.
СТОМАШНИ КОЛИКИ 
Мечи лук
Билката действа пречистващо и помага за по-бързото отделяне на отровите от организма. Има добър ефект както при стомашни, така и при чревни колики.
През пролетта се берат пресни зелени листа. Консумират се сурови — измити и ситно нарязани. Препоръчва се с мечи лук да се поръсват всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват със свежа зеленина (магданоз, зелен лук). С листата от мечи лук може да се приготви салата или да се замести спанакът в някои пролетни ястия. Подобно действие върху стомашно-чревния тракт имат и корените от
Миризлив аир
Чай: Една равна чаена лъжичка корени от миризлив аир се накисва в една чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля и прецежда. Пие се по една глътка преди и след всяко хранене (шест глътки, или една чаена чаша на ден). Не бива да се приема по-голямо от това количество, тъй като чаят бързо изстива, за по-голямо удобство може да се налее в предварително затоплен термос.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: При колики се взимат на ден по три супени лъжици от горчивката, разредени с малко вода или смесени с билков чай. Външно (компрес): Компресът с малка шведска горчивка облекчава болките при стомашни и бъбречни колики. Кожата на мястото, където се поставя компреса предварително се намазва с масло от невен, за да се избегне изгаряне от алкохола, който се съдържа в горчивката. Парче памук с подходяща големина се поръсва с малка шведска горчивка и се поставя върху болното място. За запазване на топлината отгоре се покрива със сух пласт памук и найлон. Компресът се фиксира с топла кърпа и се оставя да действа четири часа.
Лечебен невен
Мехлем: Загрява се до кипване 250 г чиста свинска мас и към нея се прибавят две пълни шепи невен (листа, цветове и стъбла). Сместа се оставя да кипне още веднъж, разбърква се добре и си сваля от огъня. Покрива се с капак и се оставя да престои през цялата нощ. На следващия ден се затопля отново, пасира се през чиста ленена кърпа, листата, цветовете и стъблата се изстискват и полученият мехлем се насипва в буркани с винтови капачки.
Полски хвощ
Компрес: Две пълни шепи полски хвощ се поставят в цедка над съд с гореща вода. След като се загрее, хвощът се изсипва върху чиста ленена кърпа и се поставя на корема. Компресът се фиксира с топла вълнена кърпа и се оставя да действа няколко часа или цяла нощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *