Skip to content
Home » Фолиевата киселина предпазва от артериосклероза.

Фолиевата киселина предпазва от артериосклероза.

Плодовете са едни от най-добрите
 източници на фолиева киселина.
Артериосклероза е заболяване на артериите. Артериите трябва да бъдат гъвкави и еластични, но при артериосклероза артериалните стени се втвърдяват, стават дебели и твърди. Терминът артериосклероза често се използва заедно с атеросклероза, но атеросклерозата, технически погледнато, е отделен специфичен вид артериосклероза, причинена от натрупване на мастни съединения по артериалните стени. Артериосклероза е сериозно състояние, свързано с развитието на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Но също така е предотвратимо и лечимо с няколко прости промени в начинът на живот, като практикуването на здравословна и балансирана диета.

Учените все още не са напълно сигурни дали фолиевата киселина може да подобри артериосклерозата, но проучвания показват, че ниски нива на фолиева киселина в кръвта са свързани с по-висок риск от атеросклероза, фатална коронарна болест на сърцето и инсулт.

Използването на фолиева киселина за лечение на артериосклероза.

Яжте здравословна и балансирана храна, която е с високо съдържание на плодове,  зеленчуци и пълнозърнести храни. Цитрусовите плодове, доматите, зеленчуците и зърнените храни са най-добрите хранителни източници на фолиева киселина. Пшеничното брашно не е с естествено високо съдържание на фолиева киселина, но тъй като в последните години се използва пшенично брашно с добавена фолиева киселина, то може да се използва също като източник.
Може също да се приемате мултивитамини, съдържащи фолиева киселина.
Добавянето на фолиева киселина в диетата ви чрез консумиранена на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ще подобри здравето ви по най-различни причини, не само заради увеличеният прием на фолиева киселина. Диета, богата на плодове и зеленчуци ще осигури на тялото множество хранителни вещества, които насърчават доброто здраве, както и ще достави нужните ви фибри (които могат да намалят количеството на холестерола в кръвта) и също така ще намали възможни хранителни източници на вредни мазнини, защото здравословните хрони ще “изместят” вредните. Ако фолиевата киселина действа благотворно, то вероятно прави това, като помага да се разгради амино киселината хомоцистеин, като по този начин намалява количеството на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът се смята, че уврежда клетките намиращи се върху вътрешната повърхност на артериите.
Предпазни мерки.
Преди да пристъпите към лечение на артериосклероза с домашни средства или към промени в начинът на живот, е важно да се се консултирате с вашият лекар. Вашият лекар трябва да одобри съответната промяна или план, преди да започнете. Редовно трябва да се наблюдават ефектите на всякакви промени в диетата върху вашето здраве. Така например, диета, богата на плодове и зеленчуци може да причини отслабване. Ако сте с наднормено тегло, загубата на тегло може да бъде от полза за вас, но е разумно да не се губи твърде много тегло прекалено бързо. Загубата на тегло бавно и постепенно е по-здравословно за тялото.
Като цяло, по-здравословна диета и добавяне на плодове и зеленчуци, или мултивитамини за към храненето не може да има никакви вредни странични ефекти. Въпреки това, ако не сте свикнали да консумирате храни, които са с високо съдържание на фибри, може да е по-добре да започнете бавно и да увеличавате приемът им с течение на времето, за да дадете на храносмилателния тракт време да се приспособи към повишеното количество фибри. Ако имате проблеми с храносмилането на сурови плодове и зеленчуци в началото, опитайте да готвите леко зеленчуците, или яжте зеленчуци, които са се леко запържени или ги добавяйте към супи, яхнии и други ястия(особено зеленчуците).
Не приемайте добавки, различни от добре познатите широко спектърните мултивитамини към вашата диета в опит за увеличаване на приемът на фолиева киселина. Бъдете внимателни с екзотичните добавки и не правете необмислени експерименти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *