Skip to content
Home » Киселини – лечение с народна медицина.

Киселини – лечение с народна медицина.

овесени ядки

Обикновено т. нар. киселини са резултат от повишеното съдържание на солна киселина в стомашния сок. Те се характеризират с минаващо от устата към стомаха конвулсивно парене. Ако не са често явление, киселините могат да се неутрализират със сода бикарбонат. Но когато зачестят, е необходимо чрез медицински преглед да се установи причината, която ги предизвиква. В повечето случаи за отзвучаването им е достатъчна само смяна на режима на хранене. Трябва да се избягват сладкиши, силно препечени или препържени храни и най-вече пържени или печени в мазнина ястия.

Киселица
Чай: Една супена лъжица пресни листа от билката (за една доза) се запарва с половин литър гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. След като чаят изстине, се пият по две чаши дневно.
Бял равнец
Чай: Една пълна чаена лъжичка бял равнец (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се малко да престои и се прецежда. На ден се изпиват на глътки по две-три чаши от този чай.
Миризлив аир
Корените от миризлив аир помагат за регулиране на стомашната киселина — при увеличена и намалена секреция на стомашна киселина. Чай: Една равна чаена лъжичка корени от миризлив аир се накисва в една чаша студена вода в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се загрява и прецежда. Пие се по една глътка преди и след всяко хранене (шест глътки, или една чаена чаша на ден). Не бива да се приема по-голямо от това количество! За по-голямо удобство чаят може да се налее в затоплен термос.
Червен кантарион
Чай: Една супена лъжица пресни листа от билката (за една доза) се запарва с половин литър гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. След като чаят изстине, се пият по две чаши дневно, като допълнително средство към диетата от щадяща храна.
Картофи
Сок: Суров картоф се настъргва на ситно и се изстисква. Така полученият сок се разрежда с двойно или тройно количество вода. Приготвя се непосредствено сутрин преди закуска, преди обяда и вечер преди лягане и се изпива веднага. Сокът не бива да престоява по-дълго време.
Дървесна пепел
Ако след приемането на картофен сок киселините не изчезнат изцяло, след хранене се взима по една чаена лъжичка обикновена дървесна пепел, разтворена в малко вода. Пепелта се залива с топла вода и се изпива заедно с нея. В случай, че не разполагате с дървесна пепел, може да използвате обикновени дървени въглища, най-добре е да бъдат от липа. Натрошете ги и ги разбъркайте с малко вода, овесени ядки или други житни култури. Така дървесната пепел се поглъща лесно и неутрализира киселините. Ако болният не желае да приема пепелта по описания начин, има и друг: дървесната пепел се залива с гореща вода, оставя се малко да кисне, прецежда се и се филтрира през марля. Така получената луга се изпива и киселините се неутрализират.
Лечебна кал
Глинеста пръст, пръст с високо съдържание на алуминиев окис или лечебна кал се разтваря в малко вода и се приема за неутрализиране на повишеното киселинно съдържание на стомаха.
Овесени ядки

Суровите овесени ядки, сдъвкани в сухо състояние и добре размесени със слюнка, също отнемат киселините в стомаха. Във всички случаи те са за предпочитане пред не съвсем безобидната сода за хляб.


Мляко
Ако не разполагате с описаните по-горе средства, при нужда просто опитайте с няколко глътки прясно мляко. То може да помогне поне за момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *