Skip to content
Home » Главоболие – лечение с народна медицина.

Главоболие – лечение с народна медицина.

Иглика

Главоболието може да се дължи на различни причини. Почти всички страдат от него от време на време, но има много хора, които постоянно са в това състояние. В някои случаи се касае за мигрена, която нерядко е хронична. Въздействие може да оказват времето, смяната му (особено промяната на атмосферното налягане), лош (застоял) въздух, алкохол, никотин и др. Редица невралгии и заболявания на прешлените също предизвикват болки в главата. Главоболието може да се дължи още на високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. При тумори на мозъка и детски паралич главоболието се среща като симптом, но обикновено в по-късен стадий на заболяването. Появяват се още повръщане, нарушения в равновесието и потрепване на очните ябълки.

Коприва
Чай: Препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва в 1 4 литра вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пие се на глътки. Без колебание може да се изпива по 2 литра чай дневно. За по-голямо удобство дневната доза се налива в затоплен термос.

Бял (обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки но две чаши чай дневно.
Иглика
Чай: Една препълнена чаена лъжичка пресни или изсушени връхни цветове от сьцветието на игликата (за една доза) се запарват с чаша гореща вода. Оставят се да престоят 1/2 минута, докато чаят получи зла-тистожълт цвят. Изпиват се две до три чаши дневно на глътки.
Обикновен глог
Чай: Препълнена чаена лъжичка листа и цветове от бял глог (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се 1/2 минута да престои и се прецежда. Изпиват се по две чаши чай дневно на глътки. 
Екстракт: Прясно набрани цветове и плодове от бял глог в равни количества се поставят в шише и се заливат с 38-40 % ракия. Шишето трябва да престои на топло най-малко две седмици. От така получената есенция се взимат дневно от 4 до 10 капки.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: При силно главоболие се взима два-три пъти дневно по една супена лъжица шведска горчивка, прибавена към билков чай в съотношение 1/8 литра чай с една лъжица горчивка. Сместа има най-добро действие, ако се приема 1/2 час преди ядене, което значи по 1/4 чаша преди и след храна.
Външно (компрес): Слепоочията и челото се намазват с мехлем от лечебен невен, за да не изгори кожата от алкохола на горчивката. Пласт памук с подходяща големина се напръсква с горчивката и се поставя върху областта на главата, където са болките. Компресът се фиксира с бинт или ленена кърпа и се оставя да действа от два до четири часа в зависимост от това, как се понася.
Лечебен невен
Мехлем: Мехлемът от невен, който трябва да се нанесе върху кожата преди поставяне на компресите от шведска горчивка, се приготвя по следния начин: сгорещява се 250 г чиста свинска мас и към нея се прибавят две препълнени шепи невен (листа, цветове и стъбла). Сместа се оставя да кипне още веднъж, разбърква се добре и се сваля от огъня. Захлупва се с капак и се оставя да изстива през цялата нощ. На следващия ден се затопля леко още веднъж, пасира се през чиста ленена кърпа, листата, цветовете и стъблата се изстискват и така приготвеният мехлем се съхранява в стъклен съд с похлупак.

Домашно средство
Една малка хавлиена кърпа за ръце се напоява със студена вода. Трябва да е влажна, но да не капе. Поставя се за през нощта върху сърдечната област. Покрива се с парче найлон и суха кърпа за ръце, за да се запази топлината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *