Skip to content
Home » Стомашни спазми – лечение с народна медицина.

Стомашни спазми – лечение с народна медицина.

Плавун

Билкова възглавница: Калъфка за възглавница се пълни със 100 до 200 г плавун и се поставя върху спазматичния участък.

Коприва

Чай: Една пълна чаена лъжичка коприва (за една доза) се запарва с чаша гореща вода. Оставя се да кисне половин минута и се прецежда. От така приготвения чай се изпиват на глътки до три чаши на ден.

Лечебен невен

Чай: Една пълна чаена лъжичка невен (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се изпиват на глътки две чаши — сутрин и вечер.

Бял равнец

Чай: Една пълна чаена лъжичка бял равнец (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да кисне половин минута и се прецежда. Пие се на глътки по една чаша сутрин и вечер.

Мащерка

Чай: Една пълна чаена лъжичка мащерка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се пият на глътки по две чаши на Ден.

Билкова възглавница: Малка калъфка за възглавница или ленена кърпа се напълва с изсушени цветове и стъбла на мащерка и се поставя върху стомашната област.

Полски хвощ

Компрес: Болезнените спазми на стомаха бързо се облекчават със загряващи компреси от полски хвощ. Две пълни шепи полски хвощ се поставят в цедка над съд с вряща вода. (В никакъв случай не пущайте хвоща във водата!) След като се загрее, хвощът се изсипва върху чиста ленена кърпа и се поставя на корема. Компресът се фиксира с топла вълнена кърпа и се оставя да действа няколко часа или цяла нощ. Загряващият компрес е ефикасен, само когато болният е добре облечен, за да се запази топлината на билката.

Малка шведска горчивка

Вътрешно: В зависимост от силата на стомашните спазми се взимат от една до три супени лъжици от горчивката, разредена с малко вода или билков май.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *